Alerten que les restriccions d’aigua provocaran una caiguda de les vendes de flors

Els productors de flors i plantes vives consideren que les restriccions per la sequera que van entrar en vigor a principis de mes provocaran una caiguda de les vendes que afectarà sobretot les flors petites i de temporada. Des de la Federació de Viveristes de Catalunya admeten que calen mesures per estalviar aigua, però critiquen la «inacció» de les administracions per la manca d’actuacions preventives des de la darrera sequera del 2008. Així, consideren que el reg de zones verdes, que el decret per la sequera prohibeix tant en espais públics com privats, ja s’hauria d’estar fent amb aigües grises, en comptes d’aigua potable. A banda, es reivindiquen com a sector «necessari» i afirmen que perquè plogui es necessiten zones verdes.

La declaració d’excepcionalitat per sequera hidrològica al sistema Ter-Llobregat i a l’aqüífer Fluvià-Muga que va entrar en vigor el 7 de març prohibeix, entre altres restriccions, el reg de zones verdes, tant públiques com privades, i només permet l’aigua per regar l’arbrat amb gota a gota o altres sistemes de precisió. Davant d’això, des de la Federació de Viveristes de Catalunya anticipen una caiguda de les vendes, ja que «si algú dubtava de si plantar o no, no plantarà», ha afirmat el seu president, David Borda.

 

En concret, el producte més afectat per la sequera pel que fa a vendes és la planta petita i de temporada que es comercialitza a la primavera «perquè no té marge de maniobra. Es planta i es ven, i si no s’ha de llançar». Pel que fa a l’arbrat, no s’han de llençar tot i que el productor l’ha de mantenir mentre no es vengui.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Les restriccions d’aigua van entrar en vigor fa només una setmana i, de moment, no han tingut un efecte immediat al sector. Amb tot, són optimistes i confien que la pluja arribarà entre l’abril i el maig. En cas contrari, aquest viverista, propietari d’una explotació a Castellserà (Urgell), assegura que hi haurà un «desastre» i que els danys econòmics seran «catastròfics».

 

Davant d’aquest escenari, la crítica principal dels viveristes és la «inacció» per part dels governs per no haver actuat de manera preventiva en els darrers anys per fer front a noves sequeres. «Des del darrer període de sequera del 2008 les grans ciutats havien d’estar preparades per regar els enjardinaments amb aigües grises», ha explicat el president de la federació, que lamenta que aquestes administracions són les mateixes que estan «colgant el sector amb paperassa i sancions» mentre elles, diu, «no fan res i no donen exemple».

 

Així mateix, Borda ha reivindicat el sector de la flor i la planta i ha assegurat que l’arbrat «no és un caprici». «Si volem que plogui necessitem zones verdes. Per tant, s’ha de plantar, s’ha de cuidar i si tenim aigües grises, ja haurien d’anar derivades a aquests enjardinaments», ha finalitzat.

 

La Federació de Viveristes de Catalunya agrupa més del 80% de la producció i comercialització de plantes vives de Catalunya, representant 173 vivers, que conreen 2.000 hectàrees i exporten el 26% de la producció.