La restauració podrà obrir des de les 6 i s’ampliaran aforaments a comerç, universitat i cultura

El sector del comerç ha valorat molt positivament les mesures anunciades aquest divendres pel Govern, amb un increment previst de l'aforament de les botigues d'un 30% a un 50% a partir del 24 de maig. Tot i això, Barcelona Comerç ha reclamat «accelerar» el retorn a la normalitat. PIMEComerç ha reivindicat la seguretat de les botigues i ha demanat ajudes directes per donar «múscul» a un sector «convalescent» des de fa més d'un any.

 

Actualment, un 30% dels locals estan tancats a Catalunya, però la patronal no descarta noves obertures a mesura que s'eliminin les restriccions. A la capital catalana, la pandèmia podria provocar la pèrdua d'un 10% dels 60.000 comerços de la ciutat, segons Barcelona Comerç.
«Sembla que passar d'un 30% a un 50% de l'aforament no és una gran fita, però sí que ho és. Qualsevol petit avenç representa poder facturar més i això es tradueix en millors resultats», ha assegurat el director de PIMEComerç, Miquel de Garro, en declaracions a l'ACN.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Tot i això, ha reconegut que haurien preferit poder començar a aplicar aquestes mesures més aviat i no haver d'esperar fins al 24 de maig. «Si els indicadors són molt més positius, perquè no podem obrir ja?», ha qüestionat també el vicepresident de Barcelona Comerç, Pròsper Puig. Puig ha assegurat «no acabar d'entendre» la decisió i ha demanat «accelerar» el retorn a la normalitat. Tot i això, el representant de Barcelona Comerç ha reconegut que cal anar «amb peus de plom” per evitar «retrocessos» en els avançaments assolits fins ara.

La restauració podrà obrir des de les 6 i s’ampliaran aforaments a comerç, universitat i cultura

La restauració podrà obrir des de les 6 a partir del 24 de maig i s'ampliaran aforaments a comerç, universitat i cultura | LleidaDiari.cat

 

L'increment de l'aforament dels comerços arriba en un moment complicat pel sector

L'increment de l'aforament dels comerços arriba en un moment complicat pel sector, després de més d'un any amb restriccions a l'activitat. PIMEComerç ha reclamat a les administracions dotar de «múscul» el sector, convalescent i immòbil des de fa més d'un any. En concret, la patronal ha reclamat agilitat en l'arribada d'ajudes directes i ampliar-les al «màxim» de CNAE possibles. En aquest sentit, de Garro s'ha dirigit específicament a la Generalitat, amb competències per ampliar el pressupost a sectors inicialment exclosos pel govern espanyol.

 

El director de PIMEComerç també ha reivindicat la seguretat dels comerços i ha proposat facilitar la compra de tests d'antígens per prevenir contagis i poder obrir progressivament activitats no normalitzades. Actualment, un 30% dels comerços han abaixat la persiana a tot Catalunya. Tot i això, la patronal no descarta noves obertures un cop s'eliminin les restriccions i es recuperi progressivament l'activitat prèvia a la pandèmia. «El comerç té uns marges d'operativitat baixos i, si hi ha una afectació molt profunda, l'activitat no és viable», ha explicat de Garro.

 

La situació és especialment greu en el centre de Barcelona, on hi ha hagut una davallada «fortíssima» de les vendes. Els eixos perifèrics, en canvi, han patit la «tempesta perfecta», segons el vicepresident de Barcelona Comerç. En aquestes zones, el teletreball, el confiament municipal i el tancament de les grans superfícies han impulsat el consum de proximitat. En qualsevol cas, Barcelona Comerç preveu el tancament d'un 10% de les 60.000 botigues de la ciutat per la pandèmia.

 

Canvis en la restauració

El Govern també ha anunciat aquest divendres l'ampliació de l'horari de la restauració, que podrà obrir una hora i mitja abans, a les sis del matí. El director de PIMEComerç ha assegurat que aquesta mesura serà especialment rellevant per a les fleques ubicades en polígons industrials, on els esmorzars no s'estaven servint.

 

El vicepresident de Barcelona Comerç ha lamentat que no s'hagi aplicat un augment del nombre de clients permesos en aquests establiments. «Hi ha sectors, com la restauració, on la supervivència depèn d'un increment del 30% al 50% de l'aforament», ha advertit.