Preocupant: Les reserves als embassaments de la conca del Segre continuen a la baixa

Les reserves als embassaments de la conca del Segre, que des de fa setmanes es troba en situació d'emergència hidrològica, segueixen a la baixa tot i les darreres pluges. Rialb emmagatzema 21 hm³ (el 5,21% de la seva capacitat), mentre que Oliana disposa de 35,9 hm³ (42,59%).

 

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) preveu seguir mantenint una sortida d'aigua per cobrir els consums del cabal ecològic i part del reg dels canals d'Urgell i Segarra-Garrigues, cosa que provoca que el nivell baixi més de pressa a Rialb. Quan s'arribi a la quota mínima d'explotació de la captació del Segarra-Garrigues, la voluntat de la CHE és acabar la campanya de reg i seguir garantint els proveïments que depenen del d'Urgell amb l'aigua disponible a Oliana.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

L'organisme de conca confia que les darreres pluges també contribuiran a poder garantir la campanya de reg al canal d'Urgell com a mínim, fins a mitjan setembre, segons ha explicat Ramón Lúquez, cap d'explotació de la CHE. Habitualment, la campanya de reg en aquest canal s'allargava fins a finals de setembre.

Imatge d'un embassament

Les reserves als embassaments de la conca del Segre continuen a la baixa tot i les darreres pluges | LleidaDiari.cat

 

La caiguda de reserves de Rialb

La caiguda de reserves de Rialb va portar a aturar l'activitat de la central hidroelèctrica que hi ha a la presa d'aquest embassament. Acciona es va veure obligada a parar motors el 24 d'agost per primer cop des de l'any 2009. L'aturada es va fer a petició de la CHE.

 

La situació, tant a la Noguera Pallaresa com Ribagorçana, és millor que a la conca del Segre tot i que les reserves als embassaments també cauen, però ho fan més lentament i, a més, disposen d'un major volum d'aigua acumulada. Amb vista al pròxim any hidrològic, l'organisme espera que les precipitacions ajudin a recuperar en part els nivells dels embassaments, segons ha dit el responsable de la CHE.