Repensem Lleida en femení: capgirem Lleida fins fer-la justa i igualitària

Repensem Lleida en femení: capgirem Lleida fins fer-la justa i igualitària| Maria Huguet, Gemma Casal i Esther Sancho,

 

La tan esmentada -a propòsit del 8 de març- igualtat de gènere es tradueix en: igualtat, visibilització i ocupació dels espais públics i privats per part de les dones, així com per una gestió pública des de la justícia social i el reconeixement de drets a les dones de totes edats, orígens, ètnies, capacitats, estrats i orientacions sexuals. Però la igualtat de gènere ha passat a ser d’un ús tan habitual i políticament correcte, que ha buidat de significat i de polítiques reals aquesta fita.
 
Ho veiem diàriament a la nostra ciutat. No n’hi ha prou amb mantenir des de la Paeria un discurs políticament correcte sobre els drets de les dones i la igualtat. Cal emprendre polítiques valentes i actives dotades de suficient pressupost i voluntat política, cal deixar de fer tard a la cita amb l’emancipació de les dones i la lluita per a la igualtat. A més, estem assistint a un escenari de crisi, no sols econòmica i financera, sinó de model social, de cura de les persones, de sostenibilitat ambiental, del progrés humà, que és una veritable oportunitat per capgirar el sistema patriarcal, injust i fracassat on l’home ha pres el rol de subjecte sustentador dels ingressos de la llar, i la dona, el rol complementari de cuidadora de persones. Això comporta baixa taxa d’activitat laboral femenina, desigualtat salarial i de jornades, temporalitat contractual… així com la feminització de la pobresa, que té nom de dona. A més d’invisibilitat en l’àmbit privat. Paradoxalment, assistim a una visibilització perversa i estremidora del cos i actituds de les dones en l’àmbit públic.
 
Cal una autèntica Regidoria de les Dones que vetlli per la igualtat i l’equitat dins i fora de la Paeria, que organitzi la transversalitat de les qüestions de gènere en totes i cada una de les polítiques municipals (urbanisme, economia, serveis socials, cultura..) amb recursos suficients i que respongui a les necessitats reals de les dones lleidatanes: 1) Comprometre l’Ajuntament de Lleida a adjuntar un informe d’impacte de gènere en totes les ordenances, reglaments, plans i programes que aprovi; 2) Realitzar una auditoria de gènere sobre la presència femenina en els diversos àmbits sociolaborals, inclòs l’Ajuntament i les empreses que contracta, a fi de trencar el sostre de vidre que no permet les dones arribar a llocs de direcció; 3) Introduir en tots els Plecs de Clàusules de contractes públics, una clàusula social en clau feminista per exigir l’aportació de plans d’igualtat i mesures de discriminació positiva en la contractació laboral; 4) Remunicipalitzar els serveis d’atenció a la llar, on la pèrdua de qualitat amb la privatització implica que moltes dones, ja sigui com a treballadores, usuàries dependents o com a cuidadores de la família n’estan patint greus conseqüències; 5) Implantar, novament, un espai informatiu d’atenció sociosanitària per a les dones al Casal de la Dona i amb un biaix d’atenció especial a les adolescents, ara en perill d’haver d’avortar clandestinament arran de la recent reforma legal; 6) Municipalització dels centres d’acollida de dones maltractades, dotant-los de recursos amb professionals qualificades i amb sous dignes; i moltes altres mesures que hem estat recollint des del treball voluntari i col·lectiu que la Crida per Lleida ens trobem fent il·lusionadament i que aviat compartirem barri a barri.
 
Des de la Crida per Lleida ens proposem fer de Lleida una ciutat femenina, que significa posar les oportunitats d’avenç social i personal a l’abast de les dones. Perquè fer una ciutat per les dones és fer-la universal, per a tothom amb independència del nostre sexe, gènere o orientació sexual. I fer una ciutat justa és fer-la per a tots els lleidatans i lleidatanes, sense dependre de la nostra condició social, ètnia, procedència, edat o capacitats. Per això reivindiquem, avui i sempre, una Lleida femenina i feminista, que és sinònim de fer-la universal i justa. Per això, aquest diumenge a Lleida cal sortir al carrer amb la Marea Lila, totes i tots a la manifestació!
 
Maria Huguet, Gemma Casal i Esther Sancho, membres de Crida per Lleida