Comarques

El refugi d’Artiga de Lin inaugura la connectivitat via satèl·lit

Tània Sentís
  • octubre 17, 2022
  • 2 min read
El refugi d’Artiga de Lin inaugura la connectivitat via satèl·lit

La Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), Hispasat, el Conselh Generau d’Aran i Arantec han presentat aquest dilluns el primer pilot en el marc de l’Àrea 5G Aran, el qual permet dotar de connexió al Refugi de l’Artiga de Lin a través de tecnologia del satèl·lit. 

Es tracta del primer pas pel desplegament de connectivitat de banda ampla, el qual incidirà directament en la prestació de serveis com ara el control de ramaderia a la zona, el monitoratge del clima i possibles allaus, la gestió d’itineraris turístics o les actuacions dels serveis d’emergències. La tecnologia incideix en el control de la ramaderia, el monitoratge d’allaus o les actuacions dels serveis d’emergència.

La síndica d’Aran, Maria Vergés, ha assegurat que estan «compromesos amb l’aposta per la innovació i la retenció del talent jove» i ha dit que tot plegat ho promouen a través del HUB d’innovació rural HèPic. «Celebrem poder dur a terme aquest projecte, que veiem com una gran oportunitat per al nostre territori i que ja treballem per poder aplicar en sectors clau com són la ramaderia, la gestió de les emergències o l’atenció a les persones, entre d’altres», ha assegurat.

Durant la presentació, s’ha dut a terme una prova de la connexió per mitjà de la simulació d’una trucada d’emergència, que ha permès establir una comunicació amb la Sala de Control de Pompièrs-Emergéncies a Casau. Abans d’aquest desplegament, el lloc no comptava amb cobertura telefònica ni amb connexió a internet. 

El refugi tindrà una instal·lació que facilitarà la gestió de l’establiment i oferirà connexió als usuaris, també proporcionar connexió als excursionistes per consultar l’estat de les rutes, intèrfon i webcam amb connexió directa amb el número d’emergències 112 i, finalment, un punt d’accés de xarxa sense fils LoRa.

Aquesta estratègia pretén accelerar sectors estratègics pel conjunt de Catalunya, com, per exemple, la mobilitat sostenible, la gestió ramadera i de l’entorn rural, la protecció del medi ambient i/o l’atracció del turisme de qualitat i esportiu en els entorns naturals.

Tània Sentís
Sobre l'Autor

Tània Sentís

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *