Sense Categoria

Un 43% dels espanyols, a favor de convocar un referèndum pactat a Catalunya

Avatar
  • octubre 29, 2018
  • 3 min read

Imatge d'un col·legi electoral de Reus en les passades eleccions del 21-D | Laia Solanellas

 

La possibilitat de convocar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya per posar fi al conflicte polític convenç una part important de la societat catalana. De fet, les darreres enquestes, segons informa 'La Vanguardia', assenyalen que un 71% de la població del Principat estaria disposat a acceptar un plebiscit d'independència. Si ens fixem en la totalitat de l'Estat, un 43% dels espanyols veu amb bons ulls un referèndum vinculant, mentre que el 57% restant es mostra contrari.

 

Si tenim en compte únicament el resultat de la resta de l'Estat sense Catalunya, la xifra baixa fins al 38% d'espanyols disposats a oferir un referèndum a Catalunya. El percentatge de contraris a aquesta idea continua sent clarament superior a Espanya, però el mitjà citat assenyala que, ara fa sis mesos, la xifra se situava al voltant del 40%, que vol dir que el referèndum pactat va guanyant suports lentament.

 

Una gran majoria de ciutadans, a favor d'un nou Estatut

Després de l'arribada a la Moncloa de Pedro Sánchez, el govern espanyol va obrir la porta a una possible reforma Constitucional, i el més important, a una reforma del marc estatutari, per encaixar novament Catalunya a la resta de l'Estat. En aquest sentit, sembla que un 58% dels espanyols veurien amb bons ulls que el nostre país tingui un nou Estatut d'autonomia, si bé des de la Generalitat es mostren contrària a aquesta opció, almenys públicament.

 

Quim Torra i Pedro Sánchez durant la seva reunió al palau de la Moncloa

Quim Torra i Pedro Sánchez durant la seva reunió al palau de la Moncloa | Gtres

 

Sigui com sigui, un 89% de la societat té clar que Pedro Sánchez ha de moure fitxa i trobar solucions al conflicte català. La darrera promesa del socialista van ser els 2.200 milions d'euros en inversions, a canvi del suport dels partits independentistes als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). Un tipus de diàleg econòmic que agrada al 54% dels espanyols, i a una clara majoria del 83% de catalans. 

 

Gran part dels catalans, a favor d'influir en la Fiscalia

Sigui com sigui, tenim al davant uns mesos de molta tensió entre els governs català i espanyol, ja que s'apropa el judici de l'1-O, i la setmana que ve s'espera que la Fiscalia presenti el seu escrit d'acusació. En aquest sentit, si bé un 64% dels catalans creu que Sánchez hauria d'influir en el Ministeri Públic d'alguna forma, a la resta de l'Estat tan sols un 33% dels espanyols estaria d'acord. 

 

Si ens fixem en les opcions disponibles, un 62% dels entrevistats creuen que el govern espanyol hauria de demanar a la Fiscalia atenuar les acusacions contra els líders del procés, mentre que un 55% prefereixen que la causa quedi arxivada. De totes maneres, l'executiu socialista ja va insistir que no pensa influir de cap forma en les decisions de la Fiscalia. 

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *