Un 43% dels espanyols, a favor de convocar un referèndum pactat a Catalunya

Imatge d'un col·legi electoral de Reus en les passades eleccions del 21-D

Imatge d'un col·legi electoral de Reus en les passades eleccions del 21-D | Laia Solanellas

 

La possibilitat de convocar un referèndum d'autodeterminació a Catalunya per posar fi al conflicte polític convenç una part important de la societat catalana. De fet, les darreres enquestes, segons informa 'La Vanguardia', assenyalen que un 71% de la població del Principat estaria disposat a acceptar un plebiscit d'independència. Si ens fixem en la totalitat de l'Estat, un 43% dels espanyols veu amb bons ulls un referèndum vinculant, mentre que el 57% restant es mostra contrari.

 

Si tenim en compte únicament el resultat de la resta de l'Estat sense Catalunya, la xifra baixa fins al 38% d'espanyols disposats a oferir un referèndum a Catalunya. El percentatge de contraris a aquesta idea continua sent clarament superior a Espanya, però el mitjà citat assenyala que, ara fa sis mesos, la xifra se situava al voltant del 40%, que vol dir que el referèndum pactat va guanyant suports lentament.

 

Una gran majoria de ciutadans, a favor d'un nou Estatut

Després de l'arribada a la Moncloa de Pedro Sánchez, el govern espanyol va obrir la porta a una possible reforma Constitucional, i el més important, a una reforma del marc estatutari, per encaixar novament Catalunya a la resta de l'Estat. En aquest sentit, sembla que un 58% dels espanyols veurien amb bons ulls que el nostre país tingui un nou Estatut d'autonomia, si bé des de la Generalitat es mostren contrària a aquesta opció, almenys públicament.

 

Quim Torra i Pedro Sánchez durant la seva reunió al palau de la Moncloa

Quim Torra i Pedro Sánchez durant la seva reunió al palau de la Moncloa | Gtres

 

Sigui com sigui, un 89% de la societat té clar que Pedro Sánchez ha de moure fitxa i trobar solucions al conflicte català. La darrera promesa del socialista van ser els 2.200 milions d'euros en inversions, a canvi del suport dels partits independentistes als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). Un tipus de diàleg econòmic que agrada al 54% dels espanyols, i a una clara majoria del 83% de catalans. 

 

Gran part dels catalans, a favor d'influir en la Fiscalia

Sigui com sigui, tenim al davant uns mesos de molta tensió entre els governs català i espanyol, ja que s'apropa el judici de l'1-O, i la setmana que ve s'espera que la Fiscalia presenti el seu escrit d'acusació. En aquest sentit, si bé un 64% dels catalans creu que Sánchez hauria d'influir en el Ministeri Públic d'alguna forma, a la resta de l'Estat tan sols un 33% dels espanyols estaria d'acord. 

 

Si ens fixem en les opcions disponibles, un 62% dels entrevistats creuen que el govern espanyol hauria de demanar a la Fiscalia atenuar les acusacions contra els líders del procés, mentre que un 55% prefereixen que la causa quedi arxivada. De totes maneres, l'executiu socialista ja va insistir que no pensa influir de cap forma en les decisions de la Fiscalia.