Reestructuració dels Mossos: Aposta per la seguretat ciutadana i la lluita contra els cibercrims

El Consell Executiu ha aprovat aquest dimarts el nou decret de reestructuració dels Mossos d’Esquadra que preveu algunes novetats rellevants al cos, que no canviava el seu organigrama des del 2011. Alguns dels més rellevants són la nova regió policial virtual, que ‘patrullarà’ a internet, la nova comissaria general TIC, que assumirà les intervencions telefòniques als investigats, l’àrea d’anticorrupció policial o l’àrea central d’investigació de la corrupció. Es potenciarà la seguretat ciutadana amb una comissaria pròpia, la prefectura del cos guanyarà dimensió, però també ho farà la direcció política. Les regions policials territorials també tindran alguns petits canvis, sobretot la de Barcelona, així com la Comissaria de Mobilitat.

Amb aquest nou decret s’estableix un sistema que permet formalitzar en l’estructura nous serveis que des de la publicació del darrer decret s’han creat atenent les necessitats del moment com són la Policia Marítima i la Unitat de Drons, entre d’altres.

 

Comissaria Territorial

De la Comissaria Superior Territorial en dependran les nou regions policials territorials, una nova Regió Policial Virtual i la Comissaria General de Mobilitat. La Regió Policial Virtual durà a terme funcions de policia comunitària en l’entorn virtual, mitjançant sistemes d’interrelació no presencials amb la ciutadania, així com de prevenció i persecució d’il·lícits en entorns virtuals. La Comissaria General de Mobilitat tindrà dues divisions, Trànsit i Investigació Viària, així com una Àrea Central d’Intel·ligència Viària que tindrà l’objectiu de produir intel·ligència operativa i estratègica. Davant l’increment de l’accidentalitat, aquesta comissaria se centrarà exclusivament en qüestions que afecten la seguretat viària. Així doncs, desapareix la fins ara existent Divisió de Transport que integrarà els seus serveis actuals en les diferents regions policials.

 

Des de la Comissaria Territorial s’exercirà la direcció i la coordinació operativa de les nou regions policials repartides per tot el territori català. En aquest sentit, es crea la Regió Policial d’Alt Pirineu i Aran que substitueix l’anterior Regió Policial de Pirineu Occidental.

 

Totes les regions policials disposaran d’agents d’ordre públic i antiavalots de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), àrea regional de trànsit i unitats de Policia Administrativa i de Medi Ambient. A més, entre altres novetats es creen les unitats i àrees regionals de Seguretat Ciutadana, Proximitat i Atenció a les Víctimes, que tindran encomanades funcions de coordinació, supervisió i avaluació del tractament a les víctimes i la lluita contra la violència masclista o les de fomentar el diàleg i cooperació amb altres operadors de l’àmbit territorial respectiu, entre altres atribucions.

 

Les regions també incorporaran una nova Unitat Regional d’Anàlisi de Seguretat encarregada de fer el tractament de dades i analitzar la situació delinqüencial, l’activitat policial i elaborar anàlisis de seguretat ciutadana per als comandaments regionals i de les diferents comissaries locals de les Àrees Bàsiques Policials (ABP).

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Comissaria de Seguretat Ciutadana

Aquesta nova comissaria serà l’encarregada d’exercir la direcció tècnica de les unitats territorials, així com donar suport especialitzat al territori en l’àmbit de policia administrativa, medi ambient, aeroportuari, transport públic i dispositius. També coordinarà les funcions de policia de proximitat, comunitària i atenció de persones, i gestionarà el suport al conjunt del cos a través de la Comissaria General d’Intervenció que penja directament d’aquesta i de totes les unitats especialitzades d’intervenció policial, marítima, aèria i penitenciària.

 

Es crea una Divisió d’Intervenció que englobarà els antiavalots de la Brigada Mòbil (Brimo), els TEDAX-NRBQ, el Grup Especial d’Intervenció (GEI) o l’Àrea Central de Suport Operatiu. Aquesta divisió també tindrà una Àrea Tècnica d’Intervenció encarregada de proposar directrius tècniques i procediments en matèria d’ordre públic o exercir la planificació operativa dels recursos especialitzats en aquesta qüestió.

 

La lluita contra el cibercrim i les violències sexuals, objectius de la CGIC

La Comissaria General d’Investigació Criminal (CGIC) assumirà les funcions de realitzar la recollida, tractament i anàlisi de la informació necessària per a la persecució de l’activitat delinqüencial a Catalunya. L’antiga Divisió d’Investigació Criminal (DIC) es dividirà en dos àmbits: el central i el territorial. Sota el paraigua de la Divisió d’Investigació Criminal Central s’integrarà com a novetat l’Àrea Central del Cibercrim, que s’encarregarà d’investigar els ciberdelictes de més complexitat així com els delictes que afecten la llibertat sexual de menors d’edat comesos a través de la xarxa o mitjançant xarxes socials. També hi haurà una àrea d’investigació de patrimoni, una de persones, una de delictes econòmics, una de crim organitzat i una de corrupció.

 

Finalment, aquesta divisió central també inclourà l’Àrea Central de Violències Sexuals, l’antiga Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS), que investigarà els delictes contra la llibertat sexual de caràcter greu, en termes de vulnerabilitat de la víctima, gravetat o reincidència de l’autor. També s’impulsa l’Àrea Central d’Anticorrupció que investigarà els casos de corrupció del sector públic i privat de Catalunya d’especial complexitat.

 

Pel que fa a la Divisió de Policia Científica, mantindrà l’encàrrec de realitzar la investigació tècnica a través de desenvolupament de tasques especialitzades en el camp de la criminalística i la identificació de persones, així com els laboratoris de policia científica.

 

També s’estableix l’Àrea Central de Coordinació i Enllaç, que assumirà les funcions d’interlocució permanent amb els diferents òrgans judicials de Barcelona, així com realitzar les investigacions de fets per delegació i comissió de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, de la Fiscalia de Barcelona i de les diferents fiscalies especialitzades.

 

Comissaria TIC i Comissaria d’Informació

Per la importància estratègica del desenvolupament tecnològic, es crea la Comissaria General de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Tindrà competències sobre els sistemes i tecnologies de la informació dels Mossos i treballarà l’àmbit de la ciberseguretat internament. Disposarà de dues divisions, la Divisió de Sistemes i Telecomunicacions i la de Ciberseguretat i Sistemes Especials, així com una Àrea de Desenvolupament Tecnològic que impulsarà la implementació tecnològica del cos.

 

Un dels punts que pot ser més polèmic és el que determina que les intervencions telefòniques no dependran directament de les unitats d’investigació de la policia judicial, sinó de l’Àrea de Sistemes Especials, dins de la Divisió de Ciberseguretat i Sistemes Especials. En concret, l’article 128 estableix que aquesta àrea té la funció de «gestionar» els sistemes d’intervenció de les comunicacions i altres sistemes de suport a la investigació, garantir-ne l’operativitat i «constituir-se en interlocutors de les unitats d’investigació, en relació amb els manaments judicials relatius a aquest àmbit». També ha d’exercir «la interlocució amb els diferents proveïdors de serveis d’internet».

 

La tercera i darrera comissaria general serà la d’Informació. Assumirà la tasca de prevenir, investigar i perseguir les activitats criminals que comportin una amenaça per a l’exercici de les llibertats, la seguretat de les persones, la pau o cohesió social, quan l’ànim de lucre no sigui la finalitat última de l’activitat. Quedarà dividida en la Divisió d’Operacions i la d’Intel·ligència, així com per l’Àrea Central Tecnològica de la Informació.