Edició 2020

Recuperen un camí de Rialp que porta al til·ler més gran de Catalunya

  • agost 8, 2017
  • 3 min read
Recuperen un camí de Rialp que porta al til·ler més gran de Catalunya
Recuperen un camí de Rialp que porta al til·ler més gran de Catalunya

Dos persones netejant el tronc d'un arbre | LleidaDiari.cat

 

Els voluntaris del projecte Boscos de Muntanya han recuperat un antic camí del municipi de Rialp, al Pallars Sobirà, que porta al til·ler més gran de Catalunya. Amb aquesta actuació els visitants que vulguin veure aquest arbre monumental, anomenat dels Reguerals, ho podran fer per un corriol amb passarel·les i escales de nova construcció en algun dels trams. Aquest arbre està dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu qui ja el va senyalitzar en el moment de la seva declaració. L'Associació Boscos de Muntanya aquest any compleix deu anys i es presenta com un projecte plenament consolidat. Aquest estiu participaran en la neteja i recuperació de boscos del Pallars un total de 220 voluntaris i durant els deu anys ja n'hi ha col·laborat uns 1.500. Entre les tasques que desenvolupen hi ha la millora de l'hàbitat del gall fer amb aclarides al bosc de pi negre amb eines manuals. D'aquesta manera recuperen l'hàbitat de pastura subalpina que s'estava perdent. A més, els voluntaris col·laboren en el cens de productivitat del gall fer. Les aclarides afavoreixen el creixement del nabiu, el principal aliment d'aquesta au.

 

La fusta que es treu de les aclarides als boscos pròxims a Port Ainé se selecciona per aprofitament de fusta, estella o pellets. Andreu González, de Projecte Boscos de Muntanya, ha explicat que d'aquesta manera realitzen tot el cicle de la fusta, des de la selecció dels arbres a taller per part d'un enginyer a la venda de la fusta per reaprofitament posterior. Pel que fa al til·ler, que ara el camí recuperat ha fet accessible a tothom, mesura deu metres d'alt i cinc metres de volta de canó. L'arbre monumental es troba en una tartera a la zona a pocs metres sobre la carretera de Port-Ainé, passada l'àrea de lleure de Sant Miquel.

 

Aquest any els voluntaris han seguit també amb tasques de millora del barranc de Port Ainé, on fan obres de bioconstrucció en fusta i pedra per reduir l'erosió i evitar les constants esllavissades a la carretera quan hi ha avingudes torrencials. Projecte Boscos de Muntanya és una entitat sense ànim de lucre que preserva i millora els boscos i paisatges tradicionals de muntanya als Pirineus catalans, mitjançant l'organització d'estades de voluntariat per a adults. El seu objectiu és el manteniment, la cura i protecció del bosc i del paisatge en l'àmbit de muntanya amb actuacions de silvicultura i gestió forestal, i la difusió pública per a la millora del bosc i la seva conservació. Enguany el voluntariat als boscos del Pallars durarà tres mesos (sis setmanes al Pic de l'Orri i sis setmanes a la Vall Cardós).

Tres persones observant el til·ler més gran de Catalunya que ara s'hi pot accedir per un camí recuperat | LleidaDiari.cat

 

Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.