Sense Categoria

Recullen firmes per dignificar les víctimes empresonades a la Seu Vella durant la guerra

Avatar
  • febrer 9, 2020
  • 3 min read
Recullen firmes per dignificar les víctimes empresonades a la Seu Vella durant la guerra

L'Ateneu Cooperatiu La Baula de Lleida ha engegat una recollida de firmes amb l'objectiu de pressionar la Paeria perquè instal·li un monument a la Seu Vella en record als republicans empresonats al camp de concentració de la Seu Vella durant la Guerra Civil, entre el 1938 i l'estiu del 1040.

 

La iniciativa s'ha presentat aquest dissabte i compta amb el suport d'una vintena d'entitats de la ciutat, que consideren que aquest episodi de la història de la Seu Vella encara és molt desconegut per una part important dels habitants de la ciutat.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

La voluntat de restaurar la memòria històrica a la ciutat

La recollida de firmes finalitzarà el pròxim 10 de març. L'historiador i encarregat de presentar la campanya de recollida de firmes, Gerard Pamplona, ha explicat que aquesta iniciativa neix «de la voluntat de restaurar la memòria històrica a la ciutat». Així mateix, també vol retre homenatge a les víctimes que van ser traslladades a la Seu Vella, les quals, ha afegit, encara «no han estat dignificades». Pamplona, ha explicat que el camp de concentració va néixer l'any 1938, com a resultat de l'ocupació de la ciutat per part de l'exèrcit franquista i va durar fins a l'estiu del 1940. També ha indicat que a la Seu Vella hi van arribar a haver-hi entre 4.000 i 7.000 reclusos republicans, malgrat que fins a la data no s'han trobat llistes dels ingressats ni dels traslladats.

 

Entre el 1938 i el 1940 la Seu Vella va ser un «camp de concentració de passada», des d'on es distribuïen presoners a altres camps de treball o als batallons de treball que treballaven pel Servei Nacional de Regions Devastades. Alguns, però, també hi van morir afusellats. Segons ha indicat Pamplona, «mai és tard» per dignificar les víctimes que van passar per camp de concentració de la Seu Vella. «Portem 80 anys de retràs però val més tard que mai», ha dit. També ha afegit que tenen «esperança» que la Paeria doni costat a la iniciativa. De fet, entre la cinquantena de persones que aquest dissabte han assistit a la presentació de la recollida de firmes, hi havia els regidors Jaume Rutllant i Anna Campos.

 

El primer pas és homenatjar aquestes víctimes

Pamplona també ha remarcat que el primer pas és homenatjar aquestes víctimes amb la instal·lació d'un monument a la Seu Vella i que més endavant «ja es treballarà per la recuperació de la memòria històrica». «S'ha de ser ambiciós però sabem que s'ha de fer pas a pas», ha afegit. Pel que fa a el calendari, la recollida de firmes finalitzarà el 10 de març.

 

També et pot interessar…

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *