Foto: Recreen la invasió de la Val d’Aran 78 anys després

El 19 d’octubre de 1944, amb la Segona Guerra Mundial en la seva recta final, milers de guerrillers antifranquistes, el maquis, creuaven els Pirineus per diversos punts. L’objectiu principal era ocupar la Val d’Aran i fer decantar la balança d’una intervenció aliada en contra del règim feixista de Franco.

 

78 anys després, i amb l’objectiu de recuperar la memòria de l’episodi, el primer cap de setmana d’octubre una desena de membres de les associacions de recreació històrica basca Sancho de Beurko i l’aragonesa Primera Línea, equipats i uniformats com en aquell moment, van recórrer la mateixa ruta que el grup d’anarquistes de la 9a brigada guerrillera va fer a través de la Val de Toran per controlar els pobles de Bagergue, Unha i Salardú.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La recreació es va dur a terme els dies 1 i 2 d’octubre, resseguint els seus passos durant els dos dies durant els quals es va allargar aquesta part concreta de l’operació. La primera jornada, els participants van fer una marxa de dotze quilòmetres reseguint el mateix trajecte que la única brigada de la UNE –Unión Nacion Española, organització sota la qual s’enquadraven els combatents republicans exiliats- no formada per guerrillers vinculats al Partit Comunista. La seva missió original era creuar la frontera, arribar a Bagergue a través del Val de Toran i, en última instància, tancar l’accés pel pas natural del port de la Bonaigua.

 

«Va ser una de les poques que va aconseguir complir l’objectiu i vam intentar ser el més fidedignes possible a la història», relata el fatarellenc Esteve Corbella, un dels participants en la iniciativa i membre de l’associació Primera Línea –on conflueixen aragonesos, catalans i madrilenys, entre altres procedències-. Les entitats han estat treballant gairebé dos anys en la recopilació d’informació a través de la memòria local aportada per testimonis de la zona així com a partir de l’escassa bibliografia existent sobre el tema.

Per a la invasió, el maquis va utilitzar equipament militar confiscat als soldats alemanys al sud de França i el que proveïen els anglesos per a la resistència francesa. Els participants en la recreació van intentar enular diferents aspectes de la vida civil i militar pel mateix camí que van utilitzar els combatents, principalment, aragonesos.

 

Emprant també de la vestimenta de l’època –jerseis de llana inclosos- així com rèpliques de l’armament. L’ús d’aquests dispositius simulats –que inclou armes de foguejament o pistoles detonadores- es troba fortament regulat: va requerir la tramitació de diversos permisos de transport i tinença a l’espai públic per part de la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra.

 

Era el primer cop que les associacions Primera Línea i Sancho de Beurko, centrades en recreacions històriques d’episodis de la Guerra Civil Espanyola, s’embarcaven en l’organització d’un acte d’aquest tipus. «Intentem fer actes didàctics més enllà de la recreació», explicita Corbella. Els participants documentar la ruta amb unes 200 fotografies. La segona jornada la van dedicar a conèixer i parlar amb supervivents i testimonis de la zona per conèixer amb major detall alguns dels fets que van recrear.

Reedició amb vocació turística

«La nostra intenció és que no es quedi aquí i que els pròxims anys ho puguem repetir. Fer un acte més multitudinari i no tant de petit comitè, que no només englobi les associacions de recreació i que serveixi per fer promoció turística que potenciï el desenvolupament de la zona», ha defensat el mateix Corbella.

 

Recorda que es tracta d’un episodi encara força desconegut per a la ciutadania en general, especialment, gràcies a l’ocultació practicada per la fèrria censura franquista dels anys de postguerra així com l’escàs suport que va acabar obtenint de les mateixes potències aliades, als quals, recorda, «no els va interessar donar suport a la iniciativa perquè ja els anava bé el govern que havia a Espanya». «No volem que s’oblidi», ha reblat.

‘Operació Reconquesta d’Espanya’

L’ocupació de la Val d’Aran era el principal objectiu de la coneguda com a ‘Operació Reconquesta d’Espanya’. El 19 d’octubre de 1948, fa just 78 anys, entre 4.000 i 7.000 guerrillers s’infiltraven al llarg dels Pirineus i traspassaven la frontera francesa per ocupar la zona i declarar la III República Espanyola amb Vielha com a capital. Les incursions fan ser múltiples per diversos punts de la serralada: entre d’altres, Biescas, Benasc o la Cerdanya.

 

El maquis va aconseguir controlar la zona fronterera ocupant alguns pobles i llogarrets pirinencs, on es va arribar a hissar la bandera republicana i es van celebrar mítings antifranquistes. L’operació, però, no va poder aconseguir finalment l’objectiu de prendre Vielha. Per neutralitzar la invasió, Franco va mobilitzar un ingent nombre de tropes –entre guàrdies civils, policia armada i batallons de l’exèrcit- que superaven de llarg els efectius guerrillers. El 28 d’octubre, els últims efectius antifeixistes es replegaven definitivament i creuaven de nou la frontera cap a França.