Balears Vadevi

Reconstrueixen l’ofegament mortal d’un menor de 7 anys a Borges Blanques

  • desembre 12, 2018
  • 5 min read

Porta del recinte on va morir el nen de 8 anys a Les Borges Blanques | CatalunyaDiari.cat

 

La piscina del Club de Tenis de les Borges Blanques ha estat objecte aquest dimecres al migdia de la reconstrucció de l'ofegament mortal d'un menor de 7 anys el 16 d'agost passat. La víctima, natural dels Omellons (Garrigues), estava fent un curset de natació quan es va ofegar i es va obrir una causa penal contra dos monitors que estaven al càrrec dels nens que feien l'activitat. Aquest dimarts es va saber que la Fiscalia de Menors ha arxivat la causa contra un dels dos monitors – el que és menor – ja que es considera que no hi va tenir responsabilitat. El jutjat d'Instrucció número dos manté però la investigació a l'altra monitora, major d'edat, per un delicte d'homicidi imprudent. La reconstrucció s'ha fet amb vestits de neoprè a causa de les baixes temperatures.

 

L'advocat de la monitora investigada, Pau Simarro, ha explicat que amb la reconstrucció esperen veure que va passar el dia dels fets «exactament amb les mateixes persones presents», amb l'objectiu de saber si l'actitud dels monitors va ser negligent o diligent. Simarro ha afegit que ells defensen que va ser «totalment diligent'»però que per desgràcia «hi ha coses que no es poden evitar a la vida». L'advocat ha remarcat que hi ha qüestions pendents d'aclarir com per exemple si realment la mort va ser per ofegament o no. En aquest sentit, el lletrat ha assegurat que l'autòpsia diu que no queda clar i per això s'han demanat una sèrie d'informes a altres centres perquè s'acreditin una sèrie de qüestions dubtoses.

 

La monitora diu que va veure al nen nedar

Simarro ha explicat que quan els monitors van treure el nen que estava enfonsat a la piscina van comprovar que estava amb «una rigidesa corporal molt especial» i que aquesta és la qüestió que fa dubtar sobre si la mort va ser o no per ofegament. És per això, que l'advocat creu que cal veure si el menor tenia «antecedents patològics» que poguessin ser els causants el tràgic final, ja que sabia nadar i «la monitora el va veure nadar». L'altre monitor, el menor d'edat, tenia coneixements de primers auxilis i una vegada van treure el nen de l'aigua li va practicar el massatge cardíac sense èxit. Simarro també ha volgut matisar que la monitora que defensa estava com a substituta el dia dels fets, ja que se la va contractar el darrer moment a causa de una baixa del monitor titular. En aquest sentit, ha recordat que la noia va advertir a l'empresa que no tenia coneixements de l'activitat que s'havia de portar a terme però que se li va dir que no hi hauria problema perquè l'altre monitor sí que en tenia i havia portat el grup de nens tota la setmana.

 

Per la seva banda, l'avocat Enric Rubió, de l'empresa que oferia l'activitat de lleure, Esport Actiu, ha explicat que havien complert amb «les mesures de seguretat pertinents», ja que l'empresa té tots els permisos, la documentació i les autoritzacions dels menors. En aquest sentit, ha lamentat la desgràcia que es va produir i ha recordat que a la piscina hi havia pocs nens i dos monitors controlant. Finalment, l'advocat que representa la família del menor ofegat, Xavier Prats, ha dit que consideren que els monitors van tenir una actitud de «deixadesa i omissió de les seves obligacions». Així mateix, ha dit que estan a l'espera de l'autòpsia definitiva que creuen que acabarà determinant que la mort del nen és per ofegament. Prats ha afegit que la voluntat de la família és que els responsables «tinguin una condemna ferma i justa perquè això no sigui una cosa que es pugui repetir». Tot plegat, ha remarcat, «amb l'objectiu que hi hagi més cura amb els nens tan petits en estades de lleure''.

 

A la reconstrucció hi ha participat totes aquelles persones que van tenir algun tipus d'actuació el dia dels fets, el jutge, advocats i Mossos d'Esquadra. La policia va decidir denunciar els dos monitors per un delicte d'homicidi imprudent per omissió. Els dos monitors treballaven per a l'empresa Associació Esportiva Esport Actiu, que gestionava el casal esportiu en el qual participaven els nens. Els fets van tenir lloc cap a tres quarts d'una del migdia del 16 d'agost i fins al lloc dels fets es van desplaçar ambulàncies i un helicòpter medicalitzat. Malgrat els esforços per intentar reanimar el nen durant més de mitja hora, no es va poder fer res per salvar-li la vida.

Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.