Societat

Tècnica pionera a Bellvitge per reconstruir el mugró després d’un càncer de mama

La tècnica pretén ajudar les dones que han passat per un procés oncològic a recuperar l'autoestima

Marta Romera
  • setembre 17, 2022
  • 2 min read
Tècnica pionera a Bellvitge per reconstruir el mugró després d’un càncer de mama

L’equip de Cirurgia Plàstica i Reparadora de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha practicat per primera vegada a Catalunya una reconstrucció amb una pròtesi de mugró feta a mida en una pacient a qui se li havia realitzat una mastectomia per càncer de mama. En els darrers anys, les tècniques de reconstrucció s’han centrat en la mama i la reconstrucció clàssica de mugró es feia amb teixit propi de la pacient. Tot i això, en un percentatge molt alt de pacients, a conseqüència de la pressió dels sostenidors, s’acaba aixafant i resultava un mugró sense projecció. Ara, amb aquesta nova tècnica s’afavoreix que les pacients que han superat un càncer puguin deixar enrere tant les seqüeles físiques com emocionals.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La tècnica és mínimament invasiva i es realitza en una intervenció ambulatòria i amb anestèsia local d’uns quinze minuts. Consisteix a implantar una innovadora pròtesi de polietilè no porós, que es personalitza per a cada pacient. Aquest dispositiu permanent es col·loca per sota de la pell a mode de botó de mugró. Entre tres i sis mesos, es realitza la micropigmentació per donar-li color, aconseguint que quedi natural. La pròtesi que s’utilitza ha estat creada per la cirurgiana gallega especialista en patologia mamària, Cristina Varela.

Segons els metges, més enllà de la prioritat de tractament i control de la malaltia, el procés de restaurar el pit és clau per al benestar emocional de moltes pacients de càncer de mama. «No es limita a una millora estètica, sinó que l’absència del mugró els recorda la malaltia. Comptar amb aquest implant els permet tancar el cicle del procés de càncer de mama i continuar amb la seva vida», explica la cap de Cirurgia Plàstica i Reparadora de Bellvitge, Anna López.

Després d’aquesta primera experiència, actualment s’estudia que la intervenció formi part de la cartera de serveis de l’hospital públic en els propers mesos.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *