
Són 2,36 metres per 4,5 m de mural en una paret de la planta -1 de l'edifici Polivalent del campus de Cappont de la Universitat de Lleida (UdL) pintats en un dia i mig.
L'han titulat Reconfiguració, perquè segons explica l'Andrea Asensio Díaz, cadascú haurà de «reconfigurar-se» davant les conseqüències de la pandèmia, de les limitacions, emocions i desitjos viscuts durant el confinament, com ara el de tornar a les aules i deixar enrere les pantalles digitals com a única finestra al món exterior.
[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]
L'Andrea és una de les alumnes de 4t del grau en Educació Primària-menció atenció a la diversitat que, juntament amb Sonia Carbajal Bonjoch, Maria Copons Fornos, Ana Cristina de Ramon, Helena Escuder Vega i Mercè Bernadó Cerqueda, han vist fet realitat el seu projecte en el marc Espai Híbrid de l'assignatura Educació a la diversitat II que imparteix la professora de la UdL, Glòria Jové, gràcies a la col·laboració de l'artista lleidatà, Aka Modesto -exalumne també de Jové- i que es defineix com un simple intermediari en tot aquest procés «tan interessant en equip», afirma.

Les alumnes han seguit pel casc antic de Lleida els rastres del confinament
Des d'inici de curs i malgrat les dificultats per la COVID-19, les alumnes han seguit pel casc antic de Lleida els rastres del confinament tot inspirant-se en què els suggerien les exposicions The End of Innocence, de Mat Collishaw, i A la Derriba, de Juan López explica Jové.
En aquest procés van descobrir els grafits d'Aka Modesto que donaven veu a microhistòries que havien quedat silenciades en època de pandèmia i, a partir de contactar-hi, van explorar altres llenguatges d'expressió i aprenentatge, com ara Instagram i els murals.
Recollint testimonis d'altres universitaris, les autores del projecte Finestres a la derriba van triar la gàbia i la finestra com a protagonistes del seu relat.
«Ens sentíem engabiades en aquesta època, assegudes diverses hores del dia davant d'una 'finestra digital' que tot i que ens facilitava connexions amb diferents mons ens va fer adonar de l'anhel de la realitat, de les vivències reals que ens aporten les finestres físiques i que suposen espais de llibertat i connexió amb l'exterior», expliquen.
En col·laboració amb Aka Modest
En col·laboració amb Aka Modest -artista seleccionat recentment pel projecte Javelina de La Panera-, van realitzar el disseny del grafit que finalment s'ha pogut pintar a l'edifici Polivalent, gràcies a la col·laboració de Sorigué, del personal de campus i els vicerectorats d'Infraestructures i de Cultura i Extensió Universitària.
Mostra que hi ha darrere el mur, l'exterior del campus, com si fos una finestra real. «Així reivindiquem el desig i la necessitat de tots els estudiants de poder deixar les classes virtuals a través de les finestres digitals per tornar a les classes presencials i poder mirar per les finestres físiques».