Coneix la guanyadora del premi Ànima de Mollerussa

Els Reconeixements Ànima Ciutat de Mollerussa, impulsats per l’Ajuntament de Mollerussa i el Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran, han concedit el premi de la seva vuitena edició a l’activista bosniana i supervivent de la violència sexual durant la guerra dels Balcans, Meliha Merdzic. El guardó distingeix la seva feina al capdavant de l’Associació de Dones Víctimes de la guerra de Bòsnia i Hercegovina creada el 2003, que treballa per denunciar els casos de violència sexual exercida com a arma bèl·lica durant el conflicte armat, entre els anys 1992 i 1995, amb l’objectiu de conscienciar a l’opinió pública de la necessitat de portar els criminals davant la Justícia.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, i el president del CIS Ángel Olaran, Josep Maria Pujol, acompanyats de la regidora d’Acció Social i Comunitària, Anna Carné, han donat a conèixer el veredicte del jurat d’aquests guardons que, tenen per objectiu premiar la solidaritat tant en l’àmbit internacional i com també en el territori més pròxim. L’acte de lliurament es farà el divendres dia 17 de novembre a les 9 del vespre en el marc de la XIV Vetllada Solidària del Centre d’Iniciatives Solidàries Ángel Olaran.

El jurat del premi, que va valorar un total de sis candidatures, va decidir atorgar la distinció a Meliha Merdzic per «treballar aquest tema en una societat i un context difícil com és la cultura del seu país sent ella mateixa víctima d’aquest delicte i posar llum i intel·ligència a unes actuacions que sovint s’intenten negar o es volen tapar». L’Associació de Dones Víctimes de la guerra de Bòsnia i Hercegovina ha recollit els testimonis de 5.495 dones i 300 homes supervivents de les violacions, una informació cabdal per portar als agressors davant el Tribunal Penal Internacional amb seu de La Haia i davant els tribunals locals a Bòsnia i Hercegovina.

Solsona ha explicat que s’ha escollit la figura de Meliha Merdzic perquè encaixava també amb dos objectius més com són donar veu als 30 anys de cooperació i solidaritat de Lleida amb les víctimes de la guerra dels Balcans a través de l’entitat Lleida Solidària, i visibilitzar també la realitat de les dones de la regió del Tigray, i de Wukro en especial, que han estat víctimes de violència sexual com a arma de guerra en la darrera guerra que s’ha viscut a la zona.