Sense Categoria

Alerta per l’arribada de les perilloses rates negres a Catalunya

Avatar
  • novembre 9, 2019
  • 2 min read
Alerta per l’arribada de les perilloses rates negres a Catalunya
La rata negra asiàtica es passeja pels carrers de Barcelona

La rata negra asiàtica es passeja pels carrers de Barcelona | Arxiu

 

Les autoritats sanitàries adverteixen de l’arribada d’una altra nociva espècie invasora que es pot estendre a la velocitat d’una plaga. Es tracta de la rata negra, fins ara inèdita a l’estat espanyol. S’han observat darrerament moviments d’aquesta espècie a ciutats portuàries com Barcelona, Palma de Mallorca, a diversos barris del centre i perifèria de Madrid, i també a les illes Canàries.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

L’avanç de la rata negre (Rattus rattus) pel nostre territori pot ocasionar un greu desastre natural perquè aquest animal està considerat una de les 100 espècies exòtiques invasores més perjudicials del planeta, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).

 

Una perillosa plaga a causa del seva capacitat d’adaptació i reproducció

Aquest desagradable ésser prové d’Àsia i pesa uns 250 grams, té una gran capacitat de reproducció i és extremadament àgil. Les femelles procreen ininterrompudament 9 mesos l'any si troben ambients urbans amb molt menjar. Pareixen cinc o sis cops l'any i cada vegada tenen entre 5 i 18 cries.

 

Els exemplars adults poden arribar a mesurar més de 50 cm de llarg, només la cua mesura entre 17 i 24 cm. Els agrada viure a cobert i, a diferència de la rata grisa, és especialista a enfilar-se. Fa els nius a les teulades i als arbres. També solen aparèixer als àtics. Són omnívors, mengen de tot. A les ciutats s’alimenten del rebuig comestible que troben, mentre que al camp mengen vegetals, insectes, ous d’ocells i fruits silvestres.

 

Els experts recomanen segellar bé les fissures dels edificis per evitar que entrin i que les escombraries no siguin accessibles per aquests animals.

 

Són portadores de malalties que poden encomanar-nos

Les rates negres poden transmetre malalties a les persones com la salmonel·losi o la leptospirosi, també coneguda com malaltia de Weil. Si estem en contacte d’elles perllongadament podem patir febre, fort mal de cap, dolors musculars, de les articulacions i dels ossos.

 

També et pot interessar…

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *