Empitjora la salut dels boscos. T’expliquem els motius!

La salut dels boscos catalans malauradament està empitjorant a conseqüència del canvi climàtic, la sequera i la presència de plagues i malalties que afecten els arbres. És una de les evidències que ha recollit el Departament d’Acció Climàtica a través de la xarxa de seguiment ‘8x8Cat’, que mesura l’estat de la massa forestal amb del seguiment de més de 9.000 arbres i situa la defoliació al voltant del 30%. 

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural compta amb una xarxa de seguiment dels boscos que analitza l’estat general de l’arbrat en relació amb els darreres deu anys. Anualment, personal tècnic mesuren el diàmetre dels arbres, n’avaluen el brancat i les fulles i prenen mostres per comprovar-ne el creixement. L’anàlisi constata un increment de problemes fitosanitaris als ecosistemes forestals i les causes són diverses: factors meteorològics extremes com sequera, ventades o tempestes i, també, la presència de plagues i malalties que afecten la massa foresta.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La xarxa ‘8x8Cat’consta de 377 parcel·les repartides arreu de Catalunya on fan seguiment de 9.048 arbres. Les finques estan separades entre si per una distància de vuit quilòmetres. La directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi ha remarcat que la informació recopilada permetre tenir el pols de l’estat de salut dels boscos catalans i comprovar si hi ha més incidència de plagues o l’afectació per sequera. «També funciona com a sistema d’alarma per a la detecció precoç perquè, si arriba una plaga, la podem ubicar i adoptar les mesures necessàries», ha precisat Sanitjas.

 

Amb l’anàlisi de les dades dels darrers anys, Acció Climàtica ha comprovat que «malauradament els boscos de Catalunya estan empitjorant pel que fa a la salut»: «Hi ha més zones afectades per plagues i més defoliació per sequera».

 

La defoliació és la pèrdua prematura de fulles i s’utilitza com a indicador de l’estat de salut dels arbres. L’any 2022, la defoliació mitjana va ser del 30,8%. Els últims anys, la defoliació s’ha mantingut al voltant del 30%, cosa que indica un nivell «moderat».