Consulta la tradicional tècnica de classificació d’ovelles que mantenen els ramaders del Pallars

Els ramaders de la Vall d’Àssua han iniciat la classificació de les ovelles després que aquest estiu, més de 7.500 caps de bestiar pasturessin a les muntanyes de la vall. A Llessui van triar la ramada de prop de 4.500 ovelles aquest dissabte. Una dotzena de ramaders van separar els animals amb l’ajuda d’una mànega i la marca que cada animal porta a l’esquena. A Seurí ho van fer dilluns on es van separar unes 3.000 ovelles de vuit ramaders amb ganxo. Els ramaders tanquen totes les ovelles a dins d’una pleta i amb el ganxo les agafen i separen en funció de la marca que porten a l’esquena. Es tracta d’una feina molt manual que fa dècades que es fa de la mateixa manera.
 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Els ramats pugen a la muntanya a principis de juliol i baixen a finals de setembre, abans que els agafi el fred i comencin a criar a la muntanya. Tots els pastors pugen els ramats el mateix dia i els entreguen a un únic pastor que els guarda durant tres mesos. Igualment, tots els pastors fan baixar les ovelles el mateix dia unides en un sol ramat, que caldrà tornar a separar. Uns dies abans de pujar a la muntanya, amb les ovelles ja xollades, cada pastor posa un senyal als seus animals amb la marca de la seva explotació a l’esquena. Així, a l’hora de triar les ovelles, cada propietari identifica ràpidament les del seu ramat.

Des de fa trenta anys es fa la tria a Llessui en un lloc conegut com el «triador», un passadís de fusta amb diferents portes que porten a un tancat. Tants tancats com ramats. Cada pastor obre la seva porta quan una de les seves ovelles, que coneix per la marca que porta a l’esquena, passa pel passadís. És d’aquesta manera com cada ramat queda triat. Una vegada separades les ovelles de cada pastor a cada pleta o tancat, arriba l’hora de contar-les per comprovar que hi són totes i no se n’ha perdut cap. Una a una els pastors les fan tornar a sortir i les van numerant i quan són totes a fora arriba el moment de desfer el camí que van fer al juny per tornar cap a casa.