

Els ramats pugen a la muntanya a principis de juliol i baixen a finals de setembre, abans que els agafi el fred i comencin a criar a la muntanya. Tots els pastors pugen els ramats el mateix dia i els entreguen a un únic pastor que els guarda durant tres mesos. Igualment, tots els pastors fan baixar les ovelles el mateix dia unides en un sol ramat, que caldrà tornar a separar. Uns dies abans de pujar a la muntanya, amb les ovelles ja xollades, cada pastor posa un senyal als seus animals amb la marca de la seva explotació a l’esquena. Així, a l’hora de triar les ovelles, cada propietari identifica ràpidament les del seu ramat.
Des de fa trenta anys es fa la tria a Llessui en un lloc conegut com el «triador», un passadís de fusta amb diferents portes que porten a un tancat. Tants tancats com ramats. Cada pastor obre la seva porta quan una de les seves ovelles, que coneix per la marca que porta a l’esquena, passa pel passadís. És d’aquesta manera com cada ramat queda triat. Una vegada separades les ovelles de cada pastor a cada pleta o tancat, arriba l’hora de contar-les per comprovar que hi són totes i no se n’ha perdut cap. Una a una els pastors les fan tornar a sortir i les van numerant i quan són totes a fora arriba el moment de desfer el camí que van fer al juny per tornar cap a casa.