Sense Categoria

Les declaracions de Rajoy durant l’1-O: «Una urna, una porra»

Avatar
  • setembre 30, 2018
  • 2 min read

Imatge d'arxiu de Mariano Rajoy. | EFE

 

Segons expliquen assessors de Mariano Rajoy que van viure l’1-O amb l’expresident espanyol, el líder popular ja retirat de la política va fer la següent declaració en veure les càrregues policials de la Policia Nacional: «Una urna, una porra. La batalla mediàtica està perduda». Tot i veure que el panorama era molt desfavorable per a la imatge dels cossos policials estatals, l’expresident va traslladar als assessors, segons revelen aquests últims a ‘El Periódico’ «la voluntat de revertir la situació».

 

Durant aquella jornada, Rajoy es va connectar diverses vegades (per videoconferència) amb la delegació del govern a Barcelona, concretament amb el delegat Enric Millo i el seu equip. No obstant això, ell era a Madrid, reunit amb un nombre reduït de col·laboradors com Soraya Sáenz de Santamaría o Jorge Moragas, homes de confiança que ja havien planificat el dispositiu policial el 30 de setembre.

L’1-O de Mariano Rajoy, en petit comitè

Segons informa el citat mitjà, l’objectiu principal dels cossos policials i caps d’estat era impedir les votacions en aquells centres on tenien previst votar els membres del Govern, així com els centres més importants de Barcelona. D’altra banda, Rajoy va demanar al seu equip que impedís que Catalunya obtingués el reconeixement internacional.

 

En acabar la jornada del referèndum d’autodeterminació, a Madrid van començar els preparatius per aplicar l’article 155 de la Constitució i el cessament dels consellers de la Generalitat. Una dada curiosa que assenyala l'article és que Rajoy es referia a les urnes com «tupperwares».

La reacció de Rajoy davant la premsa

Eren les 20.30 del vespre quan Mariano Rajoy es va dirigir als mitjans de comunicació per donar resposta al referèndum que havia estat declarat il·legal pel Tribunal Constitucional. El llavors cap de partit a negar la celebració de l'1-O i va dirigir-se a la resta de partits per buscar solucions al conflicte institucional. Malgrat això, el 20 de novembre Carles Puigdemont va dur a terme la declaració unilateral d'independència, provocant la reacció judicial i el posterior empresonament de diversos líders independentistes. 

 

L'impacte emocional d'aquella jornada ha propiciat nombroses manifestacions com la d'aquest mateix dissabte 29 de setembre, quan els Mossos d'Esquadra han carregat contra manifestants convocats pels CDR.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *