Raimat ha donat el tret de sortida a la verema 2022 i ho fa una setmana abans de l'habitual, ja que la sequera i la calor han accelerat la maduració del raïm. En aquest sentit, segueix sent un dels cellers més primerencs d'Europa en encetar la recol·lecció. Raimat confia collir enguany uns 6,5 milions de quilos de raïm, xifra que suposa una producció «normal», i encara la campanya amb «molt bones» expectatives pel que fa a qualitat.
Aquest celler de la DO Costers del Segre fa la recol·lecció a mà i de matinada i fins a primera hora del matí per preservar la qualitat del raïm. Raimat ha iniciat la verema amb la recollida de la varietat chardonnay per elaborar cava i l'acabarà a l'octubre amb les varietats negres com ara el cabernet sauvignon.
[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]
El celler lleidatà, del grup Raventós Codorníu, encara una campanya amb bones expectatives quant a la qualitat del raïm i espera collir-ne uns 6,5 milions de quilos, una xifra similar a l'any passat, el 100% ecològic. «El raïm està molt sa, el nivell d'acidesa és bo i la qualitat aromàtica i gustativa és molt intensa», ha destacat el director tècnic del celler de Raimat, Joan Esteve.
Collint a mà
Raimat comença la verema i ho fa collint a mà perquè «amb aquesta primera selecció manual es poden diferenciar aquells raïms que estan més madurs», tal com ha explicat Esteve. Així mateix, la recol·lecció es fa ara de matinada i fins a primera hora del matí per aprofitar les hores més fresques del dia i assegurar d'aquesta manera la qualitat del raïm per «obtenir expressions úniques a nivell de sabor i aromes».
Aquest any, i per primer cop, Raimat ha iniciat la verema al juliol per les altes temperatures de les últimes setmanes que han accelerar el cicle de la vinya i, per tant, la maduració del raïm. «És un efecte més del canvi climàtic que estem patint, amb un increment de les temperatures any rere any, i això fa que s'avanci la verema», ha indicat el director del celler. Gràcies al reg de suport amb què compten les vinyes de Raimat, l'impacte d'aquestes afectacions serà mínim, segons Esteve.
La vinya no requereix un consum molt elevat d'aigua
Tot i que la vinya no requereix un consum molt elevat d'aigua, Raimat l'ha reduït més d'un 20% en els últims anys gràcies a sistemes de reg intel·ligents i de precisió. «El clima i la situació geogràfica fan que, des de fa anys, Raimat estigui innovant per reduir despesa d'aigua o combatre plagues sense químics», ha dit Esteve. «Això ens ha convertit en el centre de recerca i desenvolupament vitivinícola líder al país i un referent en programes de sostenibilitat i medi ambient», ha afegit. A més, el celler lleidatà té una de les majors superfícies certificades com a ecològiques de tot el món i actualment tots els seus vins ja són ecològics.
Una vuitantena de persones participaran en la verema de Raimat, que s'inicia amb la collita de la varietat chardonnay. Després serà el torn del pinot noir i de varietats com ara l'albariño i el xarel·lo, i més tard altres com són l'ull de llebre o syrah. L'última varietat que es veremarà serà el cabernet sauvignon, que es preveu que es comenci a collir ben entrat l'octubre.