Comarques

Queixes per la suposada especulació urbanística per turisme de neu al Pirineu

La plataforma considera que és un model esgotat i insisteix en la necessitat de diversificar l'economia

Marta Romera
  • desembre 21, 2022
  • 3 min read
Queixes per la suposada especulació urbanística per turisme de neu al Pirineu

Membres de la Plataforma Stop JJOO han denunciat aquest dimarts l’especulació urbanística associada al turisme de l’esquí que dificulta l’accés a l’habitatge dels treballadors i residents. Aquesta situació s’agreuja de manera especial a les comarques de la Val d’Aran, la Cerdanya i el Pallars Sobirà. Per aquest motiu Stop JJOO ha fet la denúncia pública des de peu de pistes de l’estació de Baqueira Beret, on s’estan construint 38 habitatges a un preu de venda de 2 milions d’euros casa. Bernat Lavaquiol, membre de Stop JJOO, ha denunciat que el poc terreny urbà disponible en aquestes comarques «s’està destinant a construir segones i terceres residències de luxe exclusivament destinades al turisme».

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Lavaquiol ha apuntat que moltes vegades «no deixen de ser operacions merament especulatives» que, en molts casos, passen per modificacions del planejament urbanístic per acabar requalificant terrenys rústics a urbanitzables.

 

Els membres de la plataforma creuen que «una especulació amb la terra i l’habitatge que fa augmentar el cost a l’accés a un habitatge de primera residència» per les persones que es volen establir aquí. I han recordat que el PIB del turisme és d’un 42% a l’Alt Pirineu i l’Aran, multiplicant per 3,4 la mitjana catalana, i d’un 54% a l’Aran i al Pallars Sobirà.

 

Lavaquiol ha insistit a denunciar les subvencions públiques destinades a pistes d’esquí privades que permeten un desenvolupament urbanístic associat a aquests complexos. A l’Aran el 54% de l’habitatge és de segona i tercera residència amb una ocupació de 18 dies a l’any de mitjana. Per contra, els treballadors i residents tenen dificultat per trobar on viure i alguns ho han de fer en caravanes, ha lamentat Lavaquiol.

A part de la nova urbanització de la Pleta Arriu a Baqueira, altres exemples que Alidé Sans, membre de la Plataforma Stop JJOO, ha posat de manifest són la urbanització per a ús residencial i hoteler amb capacitat per a més del triple de la població actual prevista al petit poble de Bausen, una altra nova promoció prevista a Sorpe (Alt Àneu) lligada a l’ampliació de Baqueira-Beret cap al Pallars Sobirà amb 379 habitatges previstos o la posada en subhasta dels apartaments inacabats a Espui (Vall Fosca) lligats a la construcció d’unes pistes d’esquí que porten des del 2008 aturades.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *