Tot el que no t’has de creure sobre el coronavirus de Wuhan

Militars xinesos preparats per volar cap a Wuhan per combatre el coronavirus el gener de 2020

El president de la Xina ha enviat els militars a combatre el coronavirus a Wuhan | Catalunya Diari

 

La preocupació pel coronavirus és innegable arreu del món. L'epidèmia continua expandint-se amb agressivitat a la Xina i aquest dijous l'OMS declarava finalment l'estat d'Emergència de Salut Pública Internacional per l'augment de casos de contagi confirmats en 15 països diferents.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Una alarma sanitària d'aquestes característiques fa respecte i requereix prevenció, però és important també mantenir els peus a terra i saber detectar les 'fake news' que corren, en especial a la xarxa. T'expliquem les principals falsedats que s'han difós sobre la malaltia, que es contagia en tossir o estossegar o fins i tot abans de presentar símptomes, que ja s'ha cobrat la vida de més de 200 persones i que manté el món en alerta.

 

Vòmit negre i desmais 

Una de les imatges més virals del coronavirus és la d'un jove vomitant un líquid negre i espès. Algunes publicacions asseguren que es tracta d'un símptoma del coronavirus i que «el partit comunista està bloquejant» vídeos, que finalment s'acaben filtrant. En només tres dies i enmig de l'alarma global, la publicació ja compta amb més de 420.000 reproduccions

 

Però el cert és que exactament el mateix vídeo va publicar-se per primera vegada fa quatre anys a la plataforma LiveLeak, amb el títol 'Noia borratxa vomita la seva ànima'. En aquell moment alguns mitjans especulaven sobre la possibilitat que es tractés d'una «possessió demoníaca». En tot cas, les imatges no tenen res a veure amb el brot de coronavirus actual. De fet, els vòmits ni tal sols són apareixen en la llista de símptomes que provoca la malaltia, molt similars als de la grip.

 

D'altra banda, hem pogut veure també imatges de ciutadans xinesos desplomant-se enmig del carrer, assegurant que eren infectats de coronavirus. Però els desmais tampoc són un símptoma de la malaltia.

 

La viral sopa de ratpenat

Seguint amb els virals, topem amb una de les imatges més compartides aquests últims dies arran de la preocupació pel coronavirus: la sopa de ratpenat. Diversos usuaris afirmen que l'epidèmia s'ha originat pel consum d'aquesta sopa d'un animal «que conté més de 60 virus». La cuina xinesa fa ús de molts ingredients que no consumim en altres països i els seus mercats d'animals impacten el món, però el ratpenat, precisament, no es menja amb freqüència.

 

A més, l'OMS ha confirmat, en aquest sentit, tenir proves «força concloents» que el brot es va originar en el mercat de peixos i marisc de Wuhan. Tot i que encara no està oficialment concretat el focus exacte de la malaltia, en cap cas les autoritats han apuntat al consum d'aquesta sopa com a epicentre de l'epidèmia.

 

 

El vídeo del suposat mercat d'animals 

Poc després que es fes públic el brot de la misteriosa pneumònia de Wuhan, començava a córrer com la pólvora un vídeo d'un mercat d'animals vius com el suposat focus real del coronavirus a la ciutat xinesa. Però el cert és que les imatges, gravades el 2019, no tenen res a veure amb el virus. De fet, es tracta d'un mercat d'Indonèsia.

 

El vídeo va publicar-se per primera vegada el juliol de 2019 en un canal de Youtube, sota aquesta descripció, escrita en indonesi: «El menjar més extrem del món és a Langowan Market». De fet, en el mateix vídeo es pot llegir en un moment donat el nom del mercat, tot i haver passat desapercebut per milers d'usuaris.

 

 

El contagi mitjançant paqueteria

Els virus s'expandeixen per contacte humà. Segons els experts mèdics, no hi ha dades verídiques sobre que el coronavirus pugui contagiar-se a través d'articles i paquets, tal com s'especula per por a compres i enviaments procedents de la Xina.

 

La sensibilitat del patogen als canvis ambientals seria una barrera per a aquest tipus de transmissió, de manera que el virus necessita algun tipus de contacte amb l'ésser viu infectat o amb secrecions seves.

 

Els infectats a Espanya

La preocupació per l'expansió del coronavirus, a més, ha originat cert alarmisme a Espanya davant d'informacions que no són verdaderes. Un usuari de Twitter publicava que es coneixien tres casos confirmats al país: un a Madrid, un a Barcelona i l'altre a València. A més, el tuit emulava una notícia d'última hora del diari 'El País', fet que ajuda a fer-lo encara més creïble de cara als usuaris.

 

La realitat és ben diferent. Encara no s'ha registrat cap cas de contagi a Espanya, tot i tenir els repatriats en quarantena i estudiant els símptomes de pacients que podrien haver-se infectat. L'Associació de Voluntaris Digitals d'Emergències de la Comunitat de Madrid (VOST Madrid) s'ha encarregat de clarificar-ho advertint de conseqüències legals davant falsedats que generen caos entre la població.

 

 

El ministeri de Sanitat d'Espanya tampoc ha enviat cap notificació alertant que el coronavirus és «molt greu i mortal», informació que s'ha difós en certes cadenes de missatges via Whatsapp, amb consells i recomanacions que mai ha emès el ministeri.

 

També et pot interessar…