Declaracions dels experts
Els professionals de les addiccions, que aquests dies es reuneixen a Granada a les Jornades Nacionals i al cinquè Congrés Internacional de Socidrogalcohol, mostren la seva preocupació pel que fa al consum de risc d’aquesta substància. Hugo López, explica que el consum de risc «és el patró de consum de substàncies, en aquest cas cànnabis, que encara que la persona no pateixi un trastorn per consum de ni tingui conseqüències sobre la salut física o mental, comporta una alta probabilitat de presentar aquestes conseqüències o trastorn en un futur».
Mercé Balcells afegeix que «el consum de risc es defineix en funció de la quantitat i la freqüència d’ús». «A més, qualsevol consum de cànnabis de més del 10% de THC és un consum de risc, així com conduir sota els efectes del cànnabis o fer-ho si hi ha antecedents familiars de trastorns mentals. El consum de cànnabis juntament amb altres drogues, incloent-hi alcohol, també implica un consum de risc», ha argumentat el doctor López.
Una de les preocupacions principals dels professionals és precisament el consum de cànnabis d’alta potència en edats primerenques. I és que el contingut de THC (component amb potencial addictiu) ara és més potent que fa 20 anys. També preocupa el consum de cànnabis en adolescents, adults joves i persones amb problemes de salut mental.
La prevenció és clau perquè la població conegui els riscos reals del consum, diuen. «La prevenció ha de ser universal (per a tota la societat), basada en l’evidència i allunyada de discursos sensacionalistes. En definitiva, cal que sigui creïble, coherent i sòlida. La prevenció en grups específics de població, joves o persones amb problemes de salut mental, per exemple, hi té un paper rellevant», explica Balcells. López afegeix que cal «millorar l’alfabetització en salut respecte al cànnabis, és a dir, la capacitat d’adquirir informació fefaent i útil, i integrar-la al sistema de pensament propi. També cal millorar les condicions de vida de la població que predisposen a patir una vulnerabilitat al consum de substàncies, en aquest cas cànnabis, així com reduir els estímuls externs que promouen consum de cànnabis».