La quantitat de diners que es gasten els catalans per crear una llar intel·ligent

Els catalans estan disposats a invertir una mitjana de 420 euros en l’adquisició de dispositius tecnològics que contribueixin a crear una llar intel·ligent, segons recull l’informe ‘La tecnologia s’instal·la a la llar’ elaborat pel Grup Mutua Propietarios per a conèixer la penetració d’aquests utensilis en el nostre dia a dia. I és que, només un 29% dels catalans considera que viu en una llar intel·ligent, una percepció que millora als habitatges unifamiliars o més amplis, i que empitjora a les llars amb membres de major edat o amb menors ingressos. Per això, un de cada 4 catalans assegura que adquirirà, almenys, un aparell intel·ligent més en un futur pròxim. Malgrat això, un 56% veuen perillós tenir tants dispositius amb IA.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

D’acord amb l’informe, els robots de neteja (41%); els altaveus intel·ligents amb assistència virtual (37%) i els sistemes de seguretat intel·ligents (33%) són els aparells amb major presència a les llars catalanes amb especial incidència en aquells més joves. Destaca l’aparició dels robots de companyia, que ja es troben en un 3% dels habitatges.

«Mentre que els robots i el altaveus aconsegueixen una penetració ja elevada; comença a estendre’s la utilització de sistemes de seguretat, llums i rentadores intel·ligents, mentre que els ‘androides’ de companyia comencen a fer-se un espai a les llars i, en un futur pròxim, un de cada deu catalans afirma que adquirirà un acompanyant virtual», explica Laura López, Subdirectora General Estratègia, Clients i Canals Alternatius del Grup Mutua Propietarios.

Reduir la càrrega domèstica

Encara que hi ha poca predisposició a invertir en aquesta mena d’utensilis -només un 24% admet estar interessat-, els catalans sí que reconeixen els seus avantatges, entre els quals destaquen les millores en estalvi energètic (56%); la comoditat (40%); la seguretat (26%); la sostenibilitat (26%) o la reducció de la càrrega de les tasques domèstiques (21%). De fet, l’informe del Grup Mutua Propietarios apunta al fet que un 42% dels catalans valoren de manera positiva com aquests electrodomèstics li faciliten el dia a dia; i un 42% destaca l’aportació de la intel·ligència artificial per a evitar fer tasques que no agraden.

Per contra, el preu d’aquests electrodomèstics (56%) i la falta d’intimitat (25%), són els principals factors en contra de la tecnologia a la llar. En concret, un 34% dels catalans no confia que els aparells guardin la seva intimitat; més de la meitat (56%) considera perillós tenir tants dispositius que funcionen amb intel·ligència i artificial, i un 64% assegura tenir la sensació que, quan utilitzen tecnologia, està ‘regalant les seves dades’.

«En un país on està generalitzat l’ús de cortines i persianes per a, a més de controlar la llum i la temperatura, mantenir la privacitat, la irrupció de la tecnologia a les llars està influint en la nostra percepció i la seva gestió, provocant una sensació de falta d’intimitat», explica Laura López Demarbre.