Escoles i Covid-19: El gran aliat per millorar la ventilació i evitar els contagis

Imatge d'un purificador d'aire instal·lat al menjador de l'escola Salesians de Ripoll, el dia 18 de novembre de 2020.

Imatge d'un purificador d'aire instal·lat al menjador de l'escola Salesians de Ripoll. | ACN

La ventilació de les aules als centres escolar se suma aquest curs a la llarga llista de protocols establers arran de la pandèmia del coronavirus, com pot ser la utilització de les mascaretes, el rentat de mans i els anomenats grups-bombolla, entre d'altres. Però tot i les agradables temperatures registrades en un atípic mes de novembre, en breu arribarà el fred. I s'hauran de continuar ventilant les classes. És per això, que un dels grans aliats per millorar la ventilació i evitar els contagis de Covid-19 entre els infants són els purificadors d'aire. I no sols això, l'aparell també permet reduir el temps de ventilació de l'espai i no incrementar la factura energètica per la pèrdua d'escalfor amb la ventilació.

 
 
[predef]lleidadiari-grup-facebook-619[/predef]
 
 
L'escola Salesians de Ripoll és una de les primeres de Catalunya que ha instal·lat un purificador d'aire. El centre escolar ha decidit instal·lar-lo al menjador, el lloc amb més concurrència de l'escola i on els alumnes estan sense mascareta. Tenen l'aparell connectat al mig del menjador i va filtrant l'aire tot indicant els nivells que hi ha en cada moment. Per ara, el balanç és molt positiu. És per això, que el Departament d'Educació de la Generalitat en farà un seguiment per valorar l'evolució de la iniciativa.
 
 
La tecnologia d'aquests aparells compta amb un sistema patentat que elimina bacteris, virus i microorganismes perjudicials per a les persones en tres fases. També inclou una pantalla digital on es veu el nivell de contaminació de l'espai en cada moment. «El que fa és agafar aire de la sala on està i l'aire va recirculant per dins i el va netejant», detalla el director de l'escola Salesians de Ripoll, Arnau Ferrer. Com que no fa soroll i consumeix poca energia, recomanen que funcioni durant tota l'activitat lectiva i que es complementi amb la resta de mesures de prevenció de la Covid-19. I en el cas d'altres activitats, aconsellen fer primer una auditoria per estudiar l'aire i determinar quina és la tecnologia de purificador més adient per a cada cas.
 
 
El purificador d'aire de l'escola Salesians de Ripoll és una donació de l'empresa de ventiladors Sodeca, que de forma solidària ha lliurat un aparell a les llars d'infants, escoles i instituts del Ripollès i a Sant Quirze de Besora, a la comarca d'Osona.