Sense Categoria

Augmenta a 23 la xifra final de morts per l’onada de calor a Catalunya

Avatar
  • agost 16, 2018
  • 3 min read

L'onada de calor va ser extraordinària a principis d'agost | Arxiu

 

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), ha fet públic l’últim balanç de víctimes per l’onada de calor al nostre país, que s’eleva a una xifra alarmant de fins a 23 persones mortes. L’episodi va durar prop d’una setmana.

 

Entre totes les víctimes, 13 eren homes i 10 dones d’edats compreses entre els 41 i els 100 anys i, segons informa Salut, totes tenien factors de risc previs de patir un cop de calor davant d’un episodi d’aquestes característiques.

 

10 de les víctimes va començar a trobar-se malament a casa seva, mentre que les 13 restants van patir el cop de calor al carrer, 6 de les quals estaven realitzant activitats laborals o esportives.

 

A més, des que va començar d’onada de calor el 2 d’agost fins el dia 8, just 48 hores després que finalitzés l’episodi, el telèfon 061 de CatSalut Respon va atendre un total de 453 trucades relacionades amb l’onada de calor, incloent consultes mèdiques telefòniques i desplaçaments del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM).

 

Fins a 67 casos de cop de calor

La calor extrema ha acabat amb la vida de 23 persones

La calor extrema ha acabat amb la vida de 23 persones | Arxiu

 

En total, aquest estiu s’han notificat 67 casos de persones afectades per un cop de calor. Es dona la circumstància que entre totes les víctimes mortals, dues van morir fora de l’episodi oficial de 5 dies d’onada de calor.

 

Pel que fa a la distribució geogràfica de les víctimes, 11 van morir a la ciutat de Barcelona, 6 a la resta de les comarques barcelonines, una a Girona, una a Lleida i les quatre restants a Tarragona i a les Terres de l’Ebre.

 

En aquest episodi, l’ASPCAT va activar el seu protocol habitual davant d’una onada de calor posant en fase 2 el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS), mentre que Protecció Civil va activar el pla PROCICAT per onada de calor.

 

Temperatures de rècord

Taula de les temperatures màximes de rècord assolides el dia 4 a Catalunya

Taula de les temperatures màximes de rècord assolides el dia 4 a Catalunya | Meteocat

 

Aquest episodi va batre rècords de temperatures màximes i mínimes a molts punts, bàsicament al litoral i prelitoral. En concret, més de 30 estacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van batre els seus rècords.

 

El plat fort d’aquest episodi es va viure el cap de setmana del 4 i 5 d’agost, quan molts termòmetres van voltar els 40º a prop de la costa, un fet totalment extraordinari. A més, les nits van ser molt càlides amb valors que en molts casos no baixaven dels 30º al litoral.

 

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *