Sense Categoria

Puigdemont li pertocaria el 80% del seu sou com a expresident

Avatar
  • octubre 29, 2017
  • 2 min read
Puigdemont li pertocaria el 80% del seu sou com a expresident

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont | Cedida

 

Ara que aquest dissabte, 28 d'octubre, s'ha fet pública la destitució del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, on la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, assumeix el màxim control del govern català, molts interrogants giren al voltant de la figura del fins ara màxim representant de Catalunya. La més immediata, i la que més s'especula, és sobre el sou que tindrà a partir d'ara com expresident. El 'Huffington Post', planteja la pregunta de si Puigdemont, «cobrarà el 80% del sou al qual té dret com a expresident». Doncs bé, la llei catalana estableix aquesta remuneració per als exmàxims dirigents catalans, però amb Puigdemont s'obre una incògnita.

La Llei de l'Estatut dels expresidents de la Generalitat assenyala que un expresident del Govern, com Carles Puigdemont, podria cobrar una assignació corresponent al 80% del seu salari com a president. No obstant això, aquesta remuneració no té caràcter automàtic sinó que ara s'hi hauria de sol·licitar-la expressament als nous dirigents del govern català, que ara el formen ministres del govern espanyol des de Madrid. Per tant, queda en l'aire si el president Puigdemont, després del seu forçat cessament en aplicació del 155, gaudiria d'aquest privilegi.

Fons de l'Executiu han assenyalat que l'expresident català hi hauria de sol·licitar expressament aquesta remuneració, alguna cosa que creuen que possiblement «no s'atrevirà» a fer. Atès que Mariano Rajoy ha cessat al Govern i ha dissolt el Parlament català, seria l'Executiu del PP el que hauria de decidir sobre aquest sou com a expresident de Catalunya. La mateixa norma catalana d'aquesta assignació és incompatible amb l'acompliment d'un càrrec públic, amb un treball o activitat en l'àmbit públic o privat i amb la participació en consells d'administració d'empreses públiques o privades. Quant a prerrogatives com a despatx, cotxe oficial o despatx, la llei catalana indica que «correspon al Govern regular el règim estatutari dels expresidents de la Generalitat, determinar els mitjans personals i materials que han de posar-se a la seva disposició, establir el règim de precedències que corresponguin en els actes públics al fet que assisteixin i adoptar els serveis de seguretat que es considerin necessaris».

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *