Puigdemont i els consellers declararan que els volen jutjar per motius polítics per evitar l’extradició a Espanya

El president Puigdemont i els consellers Ponsatí, Comín, Serret i Puig | CCMA

 

La defensa de Puigdemont al·legarà aquest divendres que el president de la Generalitat és «perseguit per les seves idees polítiques». Segons el diari flamenc 'De Staandard', que afirma haver tingut accés als escrits de la defensa del president i els consellers cessats pel govern espanyol que són a Bèlgica, argumentaran que l'ordre de detenció no aclareix els seus suposats delictes.

 

«Espanya no aclareix en cap cas quines accions han dut a terme els nostres clients que puguin situar-se sota aquests delictes», afirmen en declaracions al rotatiu Christophe Marchand i Michèle Hirsch, advocats de dos dels consellers.

 

Segons aquests, els delictes als quals fa referència l'ordre no són individuals i només es refereixen a «les seves decisions polítiques, conegudes per tots els que van elegir-los de forma democràtica». «Per tant, només són perseguits per la seva opinió política i el jutge belga ha de denegar el seu lliurament», conclouen.

Apel·laran a les lleis internacionals

També segons el diari flamenc, Puigdemont i els consellers Clara Ponsatí, Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, destituïts arran del 155, apel·laran a la legislació comunitària que regula l'ordre de detenció europea segons la qual el lliurament pot ser rebutjat si s'ha emès per enjudiciar o castigar algú sobre la base de la seva opinió política.

 

Així mateix, la llei belga preveu també la possibilitat de rebutjar l'extradició si hi ha un risc de vulneració de drets fonamentals, indica 'De Standaard'. A més, els advocats defensaran que els delictes de sedició i rebel·lió no existeixen com a tals al codi penal de Bèlgica, motiu pel qual l'euroordre també podria ser rebutjada.