Pugen la campana ‘Mònica’ al campanar de la Seu Vella després de 8 anys

Després de 8 anys, la campanya ‘Mònica’ ha retornat al seu lloc original, a la part més alta del campanar de la Seu Vella de Lleida. La peça ha estat restaurada a Àustria i ara tornarà a tocar els quarts horaris arribant a tota la ciutadania de la capital del Segrià. Una grua de grans dimensions ha estat l’encarregada de pujar la campana, de 450 quilos, 90 centímetres de diàmetre i 70 d’alçada, fins als finestrals per on s’ha fet entrar a l’interior de la torre.

 

Posteriorment, els operaris l’han instal·lat amb la biga de fusta de cedre que la subjecta en un d’aquests finestrals, al costat de la Silvestra, que juntament amb la resta de campanes que hi ha al campanar, no han parat de tocar fins que ‘Mònica’ ha arribat a dalt de tot.

 

Amb la instal·lació de la campana a la torre de la campanya de la Seu Vella finalitza el procés de restauració d’aquesta peça, realitzat a Innsbruck, a Àustria. La campanya va arribar a Lleida a l’agost i des d’aleshores, la ciutadania l’ha pogut veure de ben a prop al claustre de la Seu Vella, on ha estat exposada fins aquest dimecres.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Per a la seva instal·lació al lloc d’origen, l’espai més elevat de campanar i que el seu so arribi a tota la ciutat, s’ha dotat d’una estructura que permet gaudir de les seves decoracions, imatges i textos. S’ubica amb un nou suport a la finestra, encaixat en les ròtules laterals. Aquest suport està de fet de fusta de cedre provinent de Barbastre i tant la instal·lació com el procés de restauració ha estat a càrrec de l’empresa especialitzada Carvajal.

 

La campana, que tenia una esquerda de 15 centímetres que distorsionava el so original, va ser traslladada a Àustria a l’abril per ser restaurada en un taller de Innsbruck especialitzat en restauracions de soldadures de campanes amb aquestes característiques. La restauració ha estat finançada pel Departament de Cultura en el marc de seu programa de conservació i restauració del patrimoni monumental, arqueològic i paleontològic de país.

La campana ‘Mònica’ té un alt valor patrimonial i és una de les campanes gòtiques més destacades arreu del territori per la seva riquesa decorativa. Va ser realitzada l’any 1486 per tocar els quarts com a complement de la Silvestra, de 1418. La ‘Mònica’ sempre ha estat tocada amb martell i mai ha tingut batall. Al seu exterior té l’orla habitual de gust gòtic que voreja el perímetre de la boca.

 

En el primer terç hi ha dues figures representades, la d’un gos i un conill que sembla que s’estiguin empaitant. A la part superior una inscripció de doble línia en lletra gòtica diu: ‘Crist Rei va venir en pau. Déu és feu home, lliurement i amb intenció pietosa, en honor de Déu i per l’alliberament de la Terra / Aquesta campanya fou feta pel mestre Nicolau Barrot, el 20 de maig del Senyor de 1486’. Sota d’aquestes paraules es pot veure diversa iconografia religiosa i a l’interior presenta un perfil ondulat.