Publiquen un llibre sobre Josep Vallverdú després de 50 hores d’entrevistes

L’editorial Fonoll publica ‘Tu, Vallverdú. Entrevista a una vida’, un llibre escrit pel periodista Francesc Canosa, després de més de 50 hores d’entrevistes amb l’escriptor lleidatà, que l’any que ve celebra el centenari. L’autor del llibre, presentat aquest dimecres a la Paeria de Balaguer, el descriu com una pel·lícula d’hora i mitja que descobrirà Vallverdú a aquells que no el coneixen.

 

«Vallverdú és un pla seqüència existencial, un present continu i volia que el llibre fos la porta d’entrada a l’univers infinit de Vallverdú, un llibre que parla de vida, no de literatura», diu. Per l’escriptor, aquest llibre ha estat possible gràcies a la seva bona memòria, tot i els seus 99 anys, ja que hi explica tot allò que recorda.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Fruit de la col·laboració de l’editorial Fonoll i La Mira neix ‘Tu, Vallverdú. Entrevista a una vida’, que vol retre homenatge a l’escriptor lleidatà, a les portes de l’inici de l’Any Vallverdú. El seu autor ha insistit durant la presentació que aquest llibre parla de vida, no de literatura, des del naixement de Vallverdú, l’any 1923, amb la dictadura de Primo de Rivera, fins a l’actualitat.

 

«Vallverdú ha estat sempre allà, ha estat un present continu», diu Canosa, que destaca que aquest llibre són 172 pàgines que no recullen les més de 50 hores de converses íntegres, que s’han gravat al pis de Balaguer on viu l’escriptor, sinó només les que fan referència a la seva vida. «He deixat de banda la literatura i les moltes persones que ha conegut Vallverdú, com Josep Pla o Gaziel, per centrar-me en la vida de Vallverdú» i fer un llibre pensat per a la gent que encara no el coneix.

I és que «una vida molt llarga dona per a molt», reconeix el mateix Vallverdú, una vida que, ha explicat, es mira des de l’angle, no de qui ha fet coses, sinó de qui ha hagut de rebre coses. «La història ha passat pel meu davant i és sorprenent, beneficiós i d’agrair que tingui la memòria que tinc», ha destacat, perquè «si el protagonista té memòria, tot i que aquesta a la llarga pesa molt, és molt enriquidora».

La coordinadora editorial de Fonoll, Anna Pérez Mir, ha destacat durant la presentació que l’objectiu de l’editorial és publicar llibres que reivindiquin Ponent. «Volem imprimir als llibres el valor de la feina ben feta i la cultura més enllà de Barcelona. Des de Ponent hem de reivindicar el nostre lloc per fer-nos sentir amb veu i identitat pròpia», ha dit. El llibre es presentarà públicament a Balaguer el pròxim 8 de novembre.