Sense Categoria

Es fan públics els àudios de la primera declaració de Trapero a l’Audiència Nacional

Avatar
  • octubre 18, 2017
  • 4 min read
Es fan públics els àudios de la primera declaració de Trapero a l’Audiència Nacional

Imatge de la Guàrdia Civil a la Conselleria d'Economia. | Cedida

 

El programa 'Versió RAC1' ha fet públiques les gravacions de la primera declaració del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, davant la jutgessa Lamela a l'Audiència Nacional, el passat 6 d'octubre. Trapero estava citat a declarar com a investigat per un delicte de sedició a causa dels fets que van tenir lloc davant la Conselleria d'Economia el dia 20 de setembre, i pel qual va haver d'anar a declarar dos dies davant l'Audiència Nacional, el 6 d'octubre i aquest dilluns 16 d'octubre. Segons els àudios publicats pel citat programa radiofònic, durant la primera declaració davant la jutgessa Carmen Lamela, Trapero va desmentir alguns dels punts que apareixien en l'atestat redactat per la Guàrdia Civil, que afirmaven que els manifestants estaven donant cops a la porta per entrar. Davant d'això Trapero, explica que els agents van interpretar que hi havia manifestants que volien entrar després de veure-ho a través de les càmeres de videovigilància i «no amb visió directa», però que un cop comprovat s'afirma que no hi va haver «en cap moment» cap «intent d'intrusió». 

En un altre moment de la declaració el major dels Mossos intenta explicar de quina manera es va dur a terme la sortida de la Guàrdia Civil de la Conselleria d'Economia, ja que la jutgessa afirma que la secretària judicial va trucar al jutjat de guàrdia «demanant auxili perquè no podien sortir». Malgrat això, Trapero li respon que se li va preguntar a la secretària si volia sortir i que tenien una línia policial formada per tal que sortissin de la conselleria, però la Guàrdia Civil i la secretària judicial «no estaven sortint». 

 

Durant la seva declaració, el major dels Mossos també va voler deixar clar que «la situació no se'ls en va anar de les mans en cap moment», però apunta que «hauria pogut estar millor» si «ho haguessin pogut planificar». En un moment de la seva declaració, Josep Lluís Trapero va voler explicar si hi va haver violència al carrer mentre la Guàrdia Civil duia a terme els registres. Trapero explica que hi va haver empentes, «un llançament d'una ampolla de plàstic» o que un dels cotxes dels Mossos va patir danys. Ara bé, explica que va «costar fer la línia de protecció» a causa de la «resistència» de les persones que es manifestaven, i no per «violència» i que per això «no es van considerar oportunes les càrregues policials». La jutgessa, llavors li pregunta si hi va haver risc per a la integritat física de les persones però Trapero ho nega, i diu que «hi hauria hagut risc si haguessin començat a utilitzar la força», i que per això no ho van fer.

 

Respecte als tres cotxes de la Guàrdia Civil que van patir punxades a les rodes i diverses destrosses, Trapero ha explicat que la policia espanyola va demanar de sortir amb aquests vehicles aparcats a uns metres de l'entrada del departament. Ara bé, el major dels Mossos explica que era «materialment impossible» en aquell moment entrar per poder recuperar-los, ja que estaven rodejats de gent, a banda que ja estaven malmesos. En relació amb els vehicles de la Guàrdia Civil, també, Trapero diu que en un moment se'ls va comunicar que «podria haver-hi armes» a dins, i que era «impossible» passar, ja que hi ha «10.000 o 12.000 persones». Malgrat això els Mossos van dur a terme accions, com que es va ordenar que els helicòpters tinguessin imatge dels vehicles, així com la petició als voluntaris de l'ANC que tinguessin visió dels cotxes. També es van reclutar agents de paisà per poder rodejar els vehicles. Finalment, Trapero ha afirmat que el president de l'Assemblea Nacional Catalana, Jordi Sànchez, va dur a terme el paper de mediador. 

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *