Les psicòlogues diuen que la discapacitat de la noia abusada per un veí a Balaguer és «evident»

Les psicòlogues han declarat que la discapacitat de la noia que va patir suposats abusos per part d'un veí a Balaguer, entre abril i maig de 2019, és «evident» i que era «molt fàcil» acostar-se a ella i aprofitar-se'n perquè era «vulnerable».

 

L'acusat, de llavors 67 anys, ha negat els fets aquest dimecres al judici a l'Audiència de Lleida però la víctima, que en tenia 27, ha relatat per videoconferència trobades sexuals amb ell a canvi de diners o de begudes. Ha afegit que «no ho volia fer, però no sabia dir que no». La Fiscalia ha augmentat la petició de pena i, a més de vuit anys i nou mesos de presó per un delicte continuat d'abús sexual, demana tres anys més per haver obtingut relacions sexuals amb una persona amb discapacitat a canvi de diners.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

El judici ha començat amb la declaració de l'acusat, que ha negat els fets. Ha reconegut que la noia havia anat a casa seva a vegades, però ha assegurat que només parlaven i prenien alguna cosa. «Jo vivia sol i estava content que em passés a veure», ha dit, però nega haver-li ofert mai diners a canvi de sexe. «Mai. No en tinc necessitat», ha afegit.

Les psicòlogues diuen que la discapacitat de la noia abusada per un veí a Balaguer és «evident»

Les psicòlogues diuen que la discapacitat de la noia abusada per un veí a Balaguer és “evident” i que era “vulnerable” | Telecinco

 

Diversos episodis de tocaments i abusos sexuals

En canvi, la noia, que ha declarat per videoconferència, ha relatat diversos episodis de tocaments i abusos sexuals i ha explicat que quan anava a casa seva, ell «tenia ganes de rotllo» tot i que li va explicar que tenia discapacitat intel·lectual. L'home, en canvi, en la seva declaració ha negat saber-ho. «No sabia que la noia tenia una discapacitat intel·lectual ni que estava incapacitada judicialment. Em semblava que estava dins la mitja», ha declarat.

 

La noia ha explicat que després de la primera trobada sexual, l'home li va donar diners i que ella va tornar a anar a casa seva diversos cops -tot i que no ha pogut precisar quants- precisament perquè li donava «begudes i diners». En aquest sentit, les psicòlogues han explicat que la noia, a causa de la seva discapacitat, no era capaç de preveure les conseqüències ni de modificar la conducta. «Ella només actuava amb un objectiu, i per això podia obtenir si feia alguna cosa i no era capaç de preveure situacions de risc», han explicat.

 

A més, «jo no tenia ganes de fer això, però no sabia dir que no. Ara m'estan ensenyant a aprendre a dir que no», ha explicat la noia que des dels fets està internada en un centre. «És evident que és incapaç de donar el seu consentiment», ha conclòs la fiscal.

 

La Fiscalia ha modificat les conclusions al final de la vista

La Fiscalia, que en el seu escrit d'acusació, demanava vuit anys i nou mesos de presó per a l'acusat per un delicte d'abús sexual continuat amb penetració, ha modificat les conclusions al final de la vista i ha demanat, a més, tres anys per haver obtingut relacions sexuals amb una persona amb discapacitat a canvi de diners. En total, doncs, el ministeri públic demana que es condemni l'home a onze anys i nou mesos de presó i a deu anys de llibertat vigilada quan surti de la presó així com a indemnitzar la víctima amb 5.000 euros. L'acusació particular eleva la indemnització demanada a 23.000 euros per danys morals i la defensa en demana l'absolució en considerar que la noia menteix.