Protestes a totes les presons catalanes per demanar més seguretat

Els funcionaris de presons mantenen aquest dimecres la tancada al despatx de la direcció del centre penitenciari de Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires (Baix Llobregat), iniciada aquest dimarts al migdia davant la manca d’acord amb el Departament de Justícia per les millores de seguretat que exigeix la plantilla. Aquest dimarts hi va haver centenars de persones donant suport a la protesta, i 21 treballadors han passat la nit al despatx. A més, representants dels treballadors també s’han tancat en altres presons. Per aquest dijous els sindicats han convocat protestes a totes les presons de Catalunya.

Els sindicats demanen mesures urgents orientades a disminuir els incidents dels centres i una quantificació d’un increment de plantilla net que s’hauria de portar a terme mitjançant les properes tres ofertes públiques d’ocupació. Pel que fa a la primera demanda, els sindicats diuen que el departament s’ha mostrat obert a implementar mesures com regular l’ús dels aerosols d’acció adequada, la revisió dels protocols de seguretat, compromís de denunciar d’ofici totes les agressions encara que siguin lleus i oferir iniciar accions legals als treballadors agredits. També es proposa la creació de cel·les especials per interns de gran perillositat separades de la resta del DERT amb protocols especials d’actuació enfocats a maximitzar la seguretat dels treballadors, i crear un DERT especial per a interns de gran perillositat en una sola presó. També es farà un seguiment precís i continu dels interns psiquiàtrics, amb patologies de desordre mental o medicats.

Segons els sindicats, les negociacions amb el Departament estan «trencades», perquè el Govern es nega a concretar les convocatòries públiques per augmentar la plantilla en 600 efectius en 3 anys. La plantilla exigeix que es convoquin les places entre el 2023 i el 2025, fet al qual Justícia no es vol comprometre. A més, demanen que l’increment ha de ser «net», és a dir, paral·lel a circumstàncies com cobrir vacants de jubilació, baixes permanents o d’altres. El gruix del personal que es demana ha de ser de vigilància, però també calen altres perfils com rehabilitadors, psicòlegs o agents socials, entre d’altres.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Justícia diu que té la voluntat ferma d’incloure 750 places en les properes tres ofertes d’ocupació pública de la Generalitat.

Cal recordar que la protesta arriba dies després de diverses agressions a Brians. En una d’elles, dos treballadors van resultar ferits pels cops de puny donats per un reclús del DERT (Departament Especial de Règim Tancat). Un d’ells va ser suturat a l’hospital per una ferida al llavi. Els treballadors exigeixen més seguretat i que la llei els reconegui com a agents de l’autoritat, una qüestió que està encallada al Congrés dels Diputats.