Sense Categoria

Protestes creuades entre partidaris i detractors de Nova Tracjusa

Avatar
  • juliol 30, 2019
  • 5 min read

Imatge de la protesta dels detractors al projecte de Nova Tracjusa | LleidaDiari.cat

 

Els partidaris i opositors de Nova Tracjusa han protagonitzat aquest dilluns al vespre protestes creuades davant del Consell Comarcal de les Garrigues per mostrar, respectivament, el seu suport i rebuig al projecte que planteja que les instal·lacions de Tracjusa de Juneda puguin tractar purins a partir de la crema de residus. Les protestes han coincidit amb la reunió informativa que se celebrava a l'ens sobre el projecte en què representants de Territori i Salut han exposat als alcaldes l'estat en què es troba la tramitació d'aquest. Aquest matí el Consell d'Alcaldes de les Garrigues ha aprovat un manifest que demana a Territori la retirada del projecte, tenint en compte «l'elevat nivell de contaminació existent a la zona».

 

Representants dels departaments de Territori i Sostenibilitat i Salut han explicat  l'estat en què es troba la tramitació del projecte de Nova Tracjusa davant dels alcaldes de les Garrigues. Coincidint amb la celebració de la reunió informativa, partidaris i contraris s'han concentrat davant del Consell Comarcal per, respectivament, defensar o expressar el seu rebuig al projecte. Els primers han aplegat unes 120 persones, respecte a les 180 dels detractors.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Territori i Sostenibilitat va aprovar la proposta de resolució provisional

La directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, ha recordat que el 12 de juny, Territori i Sostenibilitat va aprovar la proposta de resolució provisional per la qual s'atorgava l'autorització mediambiental amb declaració d'impacte ambiental al projecte que promou Tracjusa, d'acord amb els informes favorables dels departaments d'Agricultura i Salut. Actualment, està obert el període d'al·legacions contra aquesta resolució provisional.

Imatge de les protestes entre partidaris i detractors de Nova Tracjusa

Imatge de les protestes entre partidaris i detractors de Nova Tracjusa | LleidaDiari.cat

 

 

Rius ha descartat posar un termini perquè el departament pugui emetre una resolució definitiva davant la complexitat que suposar haver de notificar a les diferents parts que van presentar més d'un miler d'al·legacions al projecte en un primer moment. Un cop les diferents parts reben aquesta notificació, disposen de quinze dies per al·legar respecte a la resolució provisional. Posteriorment, Territori haurà de sol·licitar informes o dictàmens a diferents organismes com poden ser la CHE, l'ARC o l'ACA en relació amb les al·legacions rebudes.

 

Tot i això, ha recordat que la tasca que correspon al departament és la d'«estudiar el projecte i fer-li totes les exigències o demanar-li que compleixi tots els límits que estableix la llei». «Es farà amb el màxim rigor possible a partir de les al·legacions que es rebin per tal de donar la màxima seguretat», ha deixat clar. Mercè Rius també ha assenyalat que «no li toca a Territori i Sostenibilitat retirar el projectem sinó que en tot cas si algú l'ha de retirar són els promotors».

 

Un responsable del GAP ha pogut defensar als alcaldes de la comarca el projecte

Un responsable del GAP ha pogut defensar als alcaldes de la comarca el projecte que promou la cooperativa de ramaders per poder assecar purins a partir de la crema de residus, substituint l'actual sistema d'assecatge a base de gas natural. Des d'aquesta cooperativa de ramaders han criticat «l'ús partidista» que s'està fent del projecte, han lamentat que se'ls «criminalitzi» i han defensat que Nova Tracjusa és un projecte «absolutament imprescindible pel futur de la ramaderia de la zona” i «en cap cas volem perjudicar el medi». Des del GAP han remarcat que el projecte preveu la gasificació de residus per assecar purins i no la incineració, tal com sostenen els detractors.

 

Al matí, un representant de la plataforma Aturem la Incineradora a Juneda també ha pogut exposar durant el Consell d'Alcaldes que s'ha celebrat els motius, en aquest cas, pels quals s'oposen al projecte de Nova Tracjusa. Els ecologistes han advertit del risc que la crema de residus urbans podria suposar per a la salut dels veïns de l'entorn i han remarcat que el projecte no dóna resposta al concepte d'economia circular', ja que «la crema de residus no permet una segona vida als materials».

Imatge de la protesta dels partidaris de Nova Tracjusa

Imatge de la protesta dels partidaris de Nova Tracjusa | LleidaDiari.cat

 

 

El Consell d'Alcaldes de les Garrigues ha aprovat per unanimitat un manifest

El Consell d'Alcaldes de les Garrigues ha aprovat per unanimitat un manifest amb què demana a Territori la retirada del projecte de Nova Tracjusa de Juneda, tenint en compte «l'elevat nivell de contaminació existent a la zona». El text també sol·licita al Departament de Salut que tingui en compte les dades actuals d'emissions a la zona i revisi els seus informes en relació amb el projecte, que planteja tractar purins a partir de la gasificació de residus. Així mateix, el manifest reclama a Agricultura que encapçali la implantació, «a escala nacional i de forma especial a la comarca», d'unes mesures de gestió de dejeccions ramaderes «mediambientalment sostenibles i respectuoses amb la salut de les persones de les àrees d'influència».

 

El president del Consell Comarcal, Jaume Setó, ha exposat que el Consell està «al costat dels ramaders de la comarca» i veu necessari «donar una solució a la gestió dels purins». Per això, ha instat la Generalitat a buscar «altres sistemes mediambientalment sostenibles i respectuosos amb la salut de les persones». Tot i això, Setó s'ha compromès a escoltar a detractors i partidaris del projecte Nova Tracjusa. Des del GAP han criticat el manifest aprovat pel Consell d'Alcaldes, mentre els opositors s'han felicitat de la seva aprovació.

 

També et poden interessar…

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *