Protesta a Lleida de tot el sector de la fruita per «dir prou» als «abusos» de la gran distribució

D'esquerra a dreta, Jonathan Sanjuán (Plataforma Defensa Fruita), Pere Roqué (Asaja), David Borda i Osvald Esteve (JARC-COAG) i Xavier Gorgues (UP) | LleidaDiari.cat

 

Front comú de totes les organitzacions agràries per «dir prou» al que consideren un «abús indiscriminat» de l'oligopoli de la gran distribució per fer baixar els preus de la fruita fins a uns nivells que estan «arruïnant la pagesia». Per això Unió de Pagesos (UP), JARC-COAG, ASAJA i la Plataforma en defensa del sector de la fruita criden els productors a manifestar-se aquest divendres a les 10.00 hores davant dels establiments LIDL i ALDI a l'LL-11 de Lleida. Precisament LIDL, ALDi i també TESCO són les tres grans cadenes alemanyes que consideren que estan fent més mal al sector amb la seva particular «guerra de preus a la baixa». Les organitzacions agràries també carreguen contra les administracions, i especialment contra el Departament d'Agicultura, perquè entenen que fa «cas omís» a les seves reivindicacions. Els convocants confien que la protesta es tradueixi en una alça dels preus a partir de la setmana que ve com ha passat en anys anteriors quan han fet mobilitzacions similars. En cas contrari, avisen que la d'aquest divendres serà només la primera manifestació d'un estiu calent.

El responsable de fruita dolça d'UP, Xavier Gorgues, ha assegurat que els pagesos estan venent préssecs i nectarines per sota dels costos de producció. Afirma que se'ls paga entre 15 i 25 cèntims per un quilo de fruita que n'ha costat entre 30 i 35 de produir-la i que el consumidor la paga a més d'un euro i mig a supermercat. Aquesta situació està «arruïnant» els productors, que arrosseguen la crisi des del 2014 i que es trobem, “totalment descapitalitzats”. Gorgues també ha constatat que l'Observatori de Preus de Departament d'Agricultura «no funciona» perquè no marca els preus que realment percep el pagès.

 

Tant Gorgues, com el responsable del sector de JARC-COAG, David Borda, el president d'ASAJA Lleida, Pere Roqué, i el president de la Plataforma en defensa del sector de la fruita, Jonathan Sanjuán, han fet una crida a participar en la mobilització d'aquest divendres, que té per lema «Si tu no vens, ells et roben». El manifest del front comú dels productors de fruita s'ha presentat aquest dijous davant del local social de Gimenells (Segrià) coincidint amb la jornada d'exposició de varietats de fruita de pinyol organitzada per l'IRTA.