Fes cas dels experts: Els consells per a una cavalcada de Reis segura
El principal risc és en el pas de les carrosses

Marta Romera
- gener 3, 2023
- 6 min read


Per gaudir d’una cavalcada de Reis segura, Protecció Civil de la Generalitat recorda a la ciutadania i també als ajuntaments que cal prendre certes mesures bàsiques d’autoprotecció per minimitzar-ne els riscos. Cal insistir en les recomanacions per al públic, especialment els adults que vagin amb infants. El principal risc de la cavalcada és durant el pas de les carrosses i també els accidents per enfilar-vos sobre algun objecte com ara contenidors, semàfors…, Cal actuar sempre amb sentit comú, seguint les instruccions de l’organització, i no posar-vos en risc ni exposar els menors a un possible accident. En cas d’incident o emergència, cal actuar amb calma i no crida, córrer o empènyer per evitar agreujar la situació.
TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!
A més, Protecció Civil de la Generalitat ha proporcionat els darrers 9 anys 470.000 polseres identificatives (entre les 320.000 polseres de vinil des del 2014 i les 150.000 polseres de paper des del 2017) als ajuntaments i les Associacions de Voluntariat de Protecció Civil amb l’objectiu que la mainada la porti durant la cavalcada, o en els actes amb gran concentració de persones, i així evitar que es perdi.
La polsera de Protecció Civil permet anotar el nom de l’infant i un telèfon de contacte de la persona responsable en cas que es perdi. Gràcies a aquesta polsera, si el menor o la menor es perd i no sap o no recorda el telèfon de la persona responsable que l’acompanya, el personal de seguretat o qualsevol persona que trobi pot trucar al telèfon que hi ha anotat a la polsera i així facilitar/agilitzar el retrobament de l’infant i l’adult.
Consells per al públic
Abans de la cavalcada
- Presta atenció a les informacions oficials sobre l’esdeveniment, el recorregut i les condicions meteorològiques
- Porta calçat que et protegeixi bé els peus per evitar lesions. Si el fred és intens recorda portar barret i utilitzar bufanda o mocador. Porta roba còmoda i adequada a la meteorologia per evitar problemes amb el pas de les hores.
- Si vas en grup, acordeu un punt de trobada fora de la zona on s’acumuli el públic per reunir-vos-hi si us separeu o us perdeu.
- Anota al braç dels infants un nom i un telèfon de contacte per si es perden o posa’ls una polsera o targeta visible amb aquesta informació.
Durant la cavalcada
- No pugis a baranes, reixes, contenidors o altres llocs elevats.
- Queda’t sempre darrere les tanques o senyalització de seguretat del pas de carrosses.
- No t’acostis mai a les carrosses ni intentis pujar-hi.
- No travessis el carrer mentre passa la cavalcada.
- Si llancen caramels, no baixis a recollir-los a la calçada mentre passen carruatges.
- No creuis pel mig de les carrosses ni t’acostis quan estiguin aturades o fent càrrega de combustible.
- No llencis caramels contra ningú, ni al personal de seguretat, a les persones de les carrosses ni a la gent que està mirant la cavalcada.
- Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat.
Compte amb la mainada
- Si aneu amb infants, porta’ls de la mà. Explica’ls-hi quins són els riscos, què no poden fer i com han d’actuar si es perden.
- No deixis que els menors pugin a cap objecte per veure millor la cavalcada: és preferible que els pugeu a coll si cal.
- Si trobes un menor perdut acompanya’l immediatament a la policia o als equips de seguretat.
- Porta la documentació a sobre. En el cas dels infants, gent gran i persones amb discapacitat psíquica prepara una fitxa o polsera amb les seves dades i un telèfon de contacte, i fes que la portin en un lloc visible per si es perden.
Els accessos al lloc de la celebració
- No empenyis mai per accedir a una zona perquè pots provocar una caiguda o allau: si la zona on vols situar-te està saturada o molt plena busca un altre punt on quedar-te.
- No t’aturis en els carrers d’accés al recorregut. Són vies de pas dels serveis d’emergència i d’evacuació.
- Si tens la sensació d’estar atrapat o sense sortida possible, busca una ubicació alternativa on puguis localitzar una via d’evacuació. Mantingues la calma en tot moment.
En cas d’emergència
- Mantingues la calma i presta atenció a les indicacions dels serveis d’emergència. Tingues molta cura dels infants i les persones amb discapacitat.
- Dirigeix-te fora de l’acte pels llocs indicats o carrers més propers sense aturar-te. No tornis enrere en cap cas.
- Evita cridar, córrer o empènyer les persones, perquè podries provocar situacions molt perilloses per la gran quantitat de persones concentrades.
- En cas d’emergència, si truques al telèfon 112 des d’un telèfon mòbil i no et dona senyal, pot ser que les línies estiguin saturades: busqueu un telèfon fix per fer la trucada.
Consells per a l’organització de rues i cavalcades
En l’organització prèvia:
- Retireu els obstacles de la via i preveieu els que puguin caure durant l’acte i bloquejar-la. Retireu també els contenidors de brossa que puguin representar un obstacle, un risc si s’encenen o si algú s’hi enfila.
- Assegureu-vos que els assistents no puguin envair l’espai de pas de les carrosses (amb tanques, amb senyalització i amb informació).
- Senyalitzeu els punts i vies d’evacuació perquè els assistents puguin identificar-los amb facilitat en cas d’emergència.
- Preveieu les accions en el cas de menors perduts.
- Disposeu de personal de seguretat al costat de cada carrossa per informar el conductor de qualsevol incidència i evitar que el públic s’apropi a la carrossa.
- Feu una revisió prèvia de tot el recorregut i assegureu-vos que l’ample i l’alçada de pas són suficients per a totes les carrosses que hi participen.
Trànsit i accessos
- Durant el recorregut cal assegurar que no hi hagi trànsit de vehicles i preveure la possible sortida des d’aparcaments privats.
- Cal garantir que els carrers i les vies d’accés i d’evacuació a la zona de l’acte permeten l’accés dels serveis d’emergència i l’evacuació si fos necessària.
Possibles afectacions
Tingueu en compte les previsions meteorològiques i adeqüeu l’acte.
Durant l’acte:
- Si es llancen caramels des de les carrosses, eviteu que això provoqui riscos: S’han de llançar el més lluny possible de la carrossa per evitar atropellaments en cas que caiguin al pas d’aquesta i algú pugui baixar a la via a recollir-los. No s’han de llançar directament cap al públic per evitar impactes al cap o a la cara.
- Cal evitar llançar caramels als trams de recorregut on l’espai sigui molt reduït i l’alta concentració de persones pugui generar riscos.