Societat

Protecció Civil enviarà alertes d’emergències als mòbils de la ciutadania

Es preveu que la mesura s'apliqui a partir del mes de febrer

Laura Biela
  • gener 15, 2023
  • 3 min read
Protecció Civil enviarà alertes d’emergències als mòbils de la ciutadania

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha anunciat que l’Estat ja ha traspassat la gestió del sistema d’alertes al Govern i a partir del mes de febrer, Protecció Civil podrà enviar missatges d’avís d’emergències als telèfons mòbils. Aquesta és una de les principals mesures del Plaseqta per enguany, però aquest sistema d’alertes es farà servir en emergències químiques i també en tota mena d’emergències arreu del país. Per posar-lo a prova, el conseller d’Interior ha avançat, des de Reus, que es faran quatre simulacres, en quatre mesos, i en diferents punts del territori. 

Les alertes als telèfons mòbils no es faran servir per informar els ciutadans sinó per donar instruccions d’autoprotecció a la població en casos d’emergències greus.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Elena ha recordat que el sistema d’alertes als telèfons mòbils no serveix per «informar» a la ciutadania del que passa en un període de normalitat, sinó que es tracta d’un procediment que «només s’activa quan hi ha emergències» reals. «Si aquest sistema s’activés massa vegades, acabaria perdent l’impacte que té», ha remarcat el conseller. Quan s’hagi d’informar els ciutadans sobre algun altre aspecte, el Govern ho farà, però «a través d’altres mecanismes».

Per provar l’eficàcia d’aquests missatges d’avís, al llarg de l’any es faran quatre simulacres, que afectaran «el 100% de la població» de Catalunya. «Quan s’activen simulacres, és quan es veuen els errors», ha defensat Elena.

Dues sirenes més a La Pineda

Una altra de les novetats que ha destacat el conseller d’Interior aquest dimecres ha estat la instal·lació de dues sirenes més. Se situaran a la Pineda, al municipi de Vila-seca, al Tarragonès, i s’afegeixen a les vuit que ja es van col·locar al llarg de l’any passat – una a Tarragona, dues a Vila-seca, una a Constantí, dues a Salou i dues a Reus-, i les tres que es van instal·lar el 2020. En total, el Camp de Tarragona comptarà amb tretze sirenes a final d’any.

Pel que fa als sensors, Elena ha explicat que enguany s’acabarà la instal·lació i posada en marxa del sistema, arribant a la xifra de 575 dispositius, 175 al polígon nord i 400 al polígon sud. Els sensors poden detectar les fuites tòxiques de vuit substàncies diferents.

«Estem parlant d’una barrera de 46,5 quilòmetres, una de les més grans que es coneixen», ha apuntat. El cap d’Interior ha remarcat que el departament fa aquesta aposta perquè «dona molta seguretat» a la ciutadania.

Campanyes d’autoprotecció als polígons

D’altra banda, Joan Ignasi Elena ha detallat la campanya que Protecció Civil engegarà en els pròxims mesos destinada a l’autoprotecció dels treballadors dels polígons de les indústries químiques. S’arribarà al col·lectiu, d’unes 5.000 persones, que treballen en unes 500 empreses d’aquestes àrees industrials i que no pertanyen a les indústries químiques pròpiament, però que es veurien afectats en cas d’accident químic.

La campanya consistirà en l’edició i difusió de material específic per a aquests treballadors, així com un conjunt de reunions de treball entre Protecció Civil i els representants dels polígons.

Laura Biela
Sobre l'Autor

Laura Biela

Laura Biela Abad (Lleida, 1987). Llicenciada en Periodisme per la Universidad Carlos III de Madrid. Directora de LleidaDiari.cat des de l'any 2017, després que el digital lleidaalminut.com, nascut al 2012, canviés de color i d'imatge per convertir-se en LleidaDiari.cat. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *