Promouen visites al pou de gel de Talarn per donar a conèixer aquest patrimoni

La historiadora Joana Franch dins del pou de gel de Talarn, al Pallars Jussà

La historiadora Joana Franch dins del pou de gel de Talarn, al Pallars Jussà | LleidaDiari.cat

 

L'Ajuntament de Talarn, al Pallars Jussà, va arranjar el pou de gel dins el marc d'un projecte de desenvolupament turístic on l'aigua i els seus usos n'eren els protagonistes. Ara, es fa un pas més enllà, i serà visitable per tal de donar a conèixer aquest patrimoni. El visitant podrà entrar dins l'edificació, que té una capacitat de 140 tones, i fer-se la idea com durant l'hivern el pou s'omplia totalment, i un cop ple es tancava hermèticament i es començava a buidar a la primavera. Els pous de gel eren de titularitat municipal i sortien a subhasta amb l'obligació d'abastir primer l'hospital de la zona i la taverna. Anècdotes com aquestes s'explicaran durant la visita que la historiadora Joana Franch farà al pou. Al Pallars Jussà hi ha documentats altres pous de gel, pous de neu i coves de gel.

Imatge del sostre, des de dins, del pou de gel de Talarn, al Pallars Jussà

Imatge del sostre, des de dins, del pou de gel de Talarn, al Pallars Jussà | LleidaDiari.cat

 

 

El pou de gel de Talarn és d'un particular que l'ha cedit a l'Ajuntament. Antigament la majoria de pous eren de titularitat municipal però durant la desamortització, molts van passar a mans privades. Els pous de gel eren magatzems naturals de gel que servien per conservar els aliments en fred i per finalitats terapèutiques, a la vegada que eren un complement a l'economia ramadera i agrària. Aquests equipaments de conservació natural de gel van ser molt abundants des del segle XVII i fins a començaments del XX quan l'electricitat va suplir la producció natural per l'artificial.

Imatge de la porta d'entrada al pou de gel de Talarn, al Pallars Jussà

Imatge de la porta d'entrada al pou de gel de Talarn, al Pallars Jussà | LleidaDiari.cat

 

 

Desempouar el gel era un procés laboriós i dur. El trasllat per vendre el gel sempre es feia a la nit per evitar la pèrdua, per desglaç, de part de la producció donat que es pagava en origen i normalment durant el trajecte es perdia un 30% del pes. El pou també té una ruta exterior per conèixer-ne l'entorn i durant la seva visita s'explica com s'emmagatzemava la neu per fer-la servir per conservar aliments. Pel diumenge 18 de novembre s'ha programat la primera caminada per donar a conèixer aquest patrimoni.