Els tres projectes, iniciats entre 2018 i 2021 i finalitzats el desembre de 2023, han comptat amb una inversió de prop de 6 milions d’euros, aportada per entitats públiques i privades sense ànim de lucre. Entre els resultats destacats, aquesta inversió ha permès articular el model de governança de la transformació de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, representat actualment pel G10, així com crear un ecosistema d’innovació territorial a través dels Centres d’Innovació Transformativa (CIT) a Alcarràs, Balaguer i Lleida.
També han permès quantificar i caracteritzar els recursos i potencialitats que té el territori en relació amb el desenvolupament de la bioeconomia, la transició energètica justa i la transformació de les cadenes de valor agroalimentàries. Per exemple, s’ha pogut determinar que la demarcació de Lleida disposa de més de 12 milions de tones anuals de matèria orgànica per impulsar noves cadenes de valor de productes d’alt valor afegit en bioeconomia; que amb un 1,47% del total de superfície de sòl no urbanitzable de la demarcació es podrien generar 17.329 GWh d’energia renovable anual a través de petites plantes descentralitzades o com afectarà l’augment de temperatura i la disminució de precipitació en els models de producció agroalimentària actual.
A banda, els projectes també han permès posar en marxa noves infraestructures de recerca i innovació al voltant d’aquests vectors de transformació econòmica, com la planta de tecnologia d’aliments i l’espai de recerca en energia sostenible LIES, ambdues de la UdL, o el hub en sanitat vegetal d’IRTA, i analitzar tendències sobre les preferències dels consumidors pel que fa a alimentació. Durant la jornada, s’han presentat els resultats més significatius dels projectes Green&Circular, AgroBioFood Ponent i INNO4AGRO. Sobre la base d’aquests resultats s’ha pogut articular, entre altres, la posada en marxa del BIOHUB CAT, el hub de la bioeconomia circular de Catalunya, i el CIDAF CAT, el Centre d’Innovació Digital del sector Agrícola i Forestal de Catalunya, ambdues infraestructures de caràcter sectorial ubicades al Parc Agrobiotech.
PECT Green&Circular
El PECT Green&Circular tenia per objectiu potenciar la transició energètica i la bioeconomia com a vectors d’especialització competitiva de la demarcació. Entre els resultats, destaca la posada en marxa del CIT en energia sostenible a Balaguer, el CIT en bioeconomia agropecuària a Alcarràs, l’espai de recerca en energia sostenible LIES-UdL al Parc Agrobiotech, les primeres inversions i el desenvolupament del Pla Especial urbanístic per a la posada en marxa del primer biopolígon industrial a Catalunya, promogut per Alcarràs Bioproductors.