Societat

Un projecte sobre educació menstrual arriba a tots els instituts de Catalunya

El projecte de formació instrueix així a 85.500 alumnes de 3r d'ESO

Marta Romera
  • febrer 19, 2023
  • 3 min read
Un projecte sobre educació menstrual arriba a tots els instituts de Catalunya

El Govern estén l’acció ‘La meva regla, les meves regles’ a tots els instituts públics i concertats de Catalunya, un total de 1.120 centres. La primera fase del projecte va començar el darrer trimestre del curs passat en 24 centres i ara la formació en educació menstrual s’amplia a tots els instituts per arribar a un total de 85.500 alumnes de 3r d’ESO. Les sessions formatives les duen a terme llevadores de les unitats d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) i les infermeres del Programa Salut i Escola (PSiE).A més, el tercer trimestre del curs es repartirà un estoig amb productes menstruals reutilitzables. Concretament una copa menstrual, unes calces menstruals i una compresa de tela.

La formació als joves explica el funcionament dels productes, aprofundeix en què és la menstruació i en els mites i tabús que l’envolten, per tal de desestigmatitzar-la. També serveix per resoldre els dubtes que planteja l’alumnat sobre l’ús dels productes menstruals.

 

L’objectiu, segons el Departament d’Igualtat i Feminismes, és que les joves puguin escollir el producte amb què se sentin més còmodes o el que millor s’ajusta a cada dia del seu cicle menstrual, al mateix temps que es pren consciència de l’impacte ecològic dels productes d’un sol ús i se les acompanya en el coneixement del propi cos i del cicle menstrual.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

«Som al 2023 i la regla continua sent un tema tabú envoltat de mites», ha afirmat aquest dilluns la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, en una visita en un dels instituts de Cambrils (Baix Camp) que participen en el projecte, l’Institut – Escola Joan Ardèvol. És per això que Verge ha defensat l’ampliació del programa ‘La meva regla, les meves regles’ a tots els instituts. Per la seva banda, la directora general d’Alumnat del departament d’Educació, Anna Chillida, ha subratllat que empoderar les estudiants pot ser un autèntic motor de canvi de tota la societat.

Pla d’Equitat Menstrual

L’acció forma part del Pla d’Equitat Menstrual, que segons ha dit Verge es presentarà aviat. El pla compta amb una seixantena d’accions perquè tant l’accés a la informació com als productes sigui «un dret per a totes les dones i persones menstruants del país». L’impulsa el departament d’Igualtat i Feminismes, i compta amb la implicació d’Acció Climàtica, Educació i Salut, amb l’objectiu de garantir el dret a l’equitat menstrual a tot el país, promoure l’educació menstrual i facilitar l’accés als productes menstruals reutilitzables.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *