El projecte ‘Descobrim el Segrià’ exhibeix les potencialitats de la comarca

L’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs ha estat l’escenari, aquest dissabte, de la presentació de projecte ‘Descobrim el Segrià’. L’acte ha comptat amb la participació d’Estefania Rufach, vicepresidenta segona de la Diputació de Lleida i vicepresidenta de l’IEI; David Masot, president del Consell Comarcal del Segrià; Quintí Casals, membre del Centre d’Estudis Comarcal del Segrià; i Raül Manzano, membre del Servei Educatiu del Segrià.

 

El projecte Descobrim el Segrià és una col·laboració entre el Centre d’Estudis Comarcals del Segrià, el Servei Educatiu del Segrià i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, i té com a principal objectiu donar a conèixer i valorar les potencialitats de la comarca des d’una perspectiva històrica, social, cultural, patrimonial i natural, tot buscant reconèixer i valoritzar el patrimoni del Segrià per donar-lo a conèixer a grans i petits des d’una vessant educativa.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Així, sota l’epígraf ‘El Patrimoni del Segrià, una eina educativa per a tothom’, la jornada s’ha articulat en diferents activitats que han començat amb la recepció dels assistents i la inauguració. A continuació, s’ha presentat el projecte ‘Descobrim el Segrià’, a càrrec de Santi Torres, Clara Plaza i Eduard Trepat, del Grup de Treball Descobrim el Segrià.

 

Després d’una pausa per esmorzar amb productes locals i de la presentació de Mengem Ponent i Gustum, s’ha celebrat la taula d’experiències sobre ‘La importància educativa del patrimoni’, moderada per Cristina Rey, membre del Grup de Treball Descobrim el Segrià, que ha inclòs la presentació de quatre experiències: ‘Espais Naturals de Ponent’, amb Enric Morera, tècnic d’aquest projecte de l’Associació Leader de Ponent; ‘Sortida inclusiva a l’Aiguabarreig Segre i Cinca’, amb Eva Ibáñez, de l’Institut Ronda de Lleida; ‘Proposta educativa del Museu de Guissona’, amb David Castellana, director d’aquest museu; i ‘La dimensió educativa dels ODS en relació al patrimoni’, a càrrec de Miquel Sabaté, de la secció de Sociologia i Educació de l’IEI.

La jornada ha acabat amb la conferència ‘Patrimoni i Educació’, a càrrec d’Antoni Bardavio, director del Camp d’Aprenentatge de La Noguera, un debat i l’acte de cloenda.

 

El projecte ‘Descobrim el Segrià’ disposa d’un web (a l’adreça www.descobrimelsegria.cat) en el qual hi ha propostes de rutes per visitar amb escoles, instituts i entitats o associacions. A més, hi figura informació relacionada amb les competències bàsiques que es poden treballar a cada element patrimonial de cada ruta. Cada ruta o element patrimonial compta amb informació d’utilitat com un contacte, l’adreça, els horaris de visita, etc., i unes recomanacions pedagògiques.

Els objectius principals són suggerir i difondre rutes o sortides a partir de criteris temàtics, espacials i/o cronològics a totes les persones interessades a conèixer el Segrià, i també elaborar un catàleg de serveis, recursos, elements patrimonials i històrics i tot allò que en cada municipi tingui relació amb la cultura. La web va dirigida a docents, dinamitzadors culturals, ajuntaments, operadors turístics i públic en general que té interès per conèixer la comarca i tota la seva riquesa.