Prohibeixen la pesca i el bany a l’estany de Montcortès, al Pallars Sobirà

Primer pla d'un rètol que indica que el bany queda prohibit a l'estany de Montcortés

Primer pla d'un rètol que indica que el bany queda prohibit a l'estany de Montcortés | LleidaDiari.cat

 

L'estany de Montcortés, al Pallars Sobirà, és un dels pocs estanys del país d'origen càrstic. Juntament amb els estanys de Basturs és l'únic d'origen no glacial dels Pirineus. Aquest espai està inclòs dins el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) i pertany també a la Xarxa Natura 2000. Ara, l'Ajuntament de Baix Pallars, en col·laboració amb el Departament de Territori i a petició de veïns del municipi, ha decidit posar ordre i regular la zona. L'alcalde de Baix Pallars, Josep Maria Semino, ha explicat que s'han col·locat uns rètols que informen de la prohibició de la pesca, el bany o la navegació entre altres. Per accedir a l'estany hi havia uns embarcadors que fa pocs dies s'han retirat. L'alcalde ha dit que s'ha fet perquè estaven en molt mal estat i es per evitar responsabilitats en cas de danys.

Pla general de l'estany de Montcortés, al Pallars Sobirà

Pla general de l'estany de Montcortés, al Pallars Sobirà | LleidaDiari.cat

 

 

Una imatge habitual dels estius al Pallars és veure l'estany ple de gent banyant-se i gaudint d'aquest espai. Montcortés es troba rodejat de finques, algunes de pastures, i segons Semino el trànsit de tanta gent fa que de vegades no es respectin els tancats dels animals i l'entorn aparegui ple de deixalles. Aquesta decisió no ha deixat indiferent a ningú i hi ha els que defensen una regulació i els que consideren que l'estany es pot preservar sense necessitat de prohibir el bany i la pesca, entre altres. L'any 2014 l'Ajuntament ja va regular l'acampada lliure al voltant de l'estany de Montcortés. Amb la seva aprovació va quedar prohibida i en cas d'incompliment de l'ordenança contempla sancions entre els 3.000 i els 750 euros.

Imatge d'un dels punts on s'ha retirat un embarcador de l'estany de Montcortès

Imatge d'un dels punts on s'ha retirat un embarcador de l'estany de Montcortès | LleidaDiari.cat

 

 

Altres problemes a Montcortés

L'any passat CUP Pallars va denunciar a l'Agència de Salut Pública de Catalunya que l'aigua de boca del poble de Montcortés no era apta per al consum humà. En aquest sentit, va acusar l'Ajuntament de Baix Pallars (Pallars Sobirà) de no informar els veïns del poble que l'aigua que arriba a les cases tenia altes concentracions de paràmetres bacteriològics. Segons la CUP, ja feia temps que els veïns es queixaven que l'aigua que surtia de les aixetes feia molt mala olor i alguns patien reiterades diarrees i mals de panxa. Això va portar a demanar una analítica a la Diputació de Lleida que va determinar que l'aigua de boca no era apta per al consum humà. Des de fa uns cinc anys el poble de Montcortés s'abasteix de l'aigua de l'estany, a través d'una captació que deriva l'aigua a un dipòsit on és clorada per a destinar-la al consum humà. La captació volia ser una solució als nombrosos problemes d'aigua que afectaven el poble.