El Programa de detecció precoç del càncer de còlon detecta 3 casos al Pirineu

Imatge d'arxiu d'una colonoscòpia. | Cedida

 

El Programa de detecció precoç del càncer de còlon i recte (PDPCCR) ha permès detectar tres càncers a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran durant l'any 2018. El programa té el doble objectiu de detectar precoçment lesions canceroses i identificar i extirpar lesions premalignes per millorar la supervivència per aquest tipus de neoplàsia.

 

La població diana a la regió són 17.756 persones, homes i dones de 50 a 69 anys, dels quals el 65,4% de les persones convidades va participar al programa. Salut recorda que el càncer de còlon i recte és la segona causa de mort a Catalunya, tant en dones (4,3%) com en homes (13,42%) i s'ha demostrat que el diagnòstic precoç redueix la mortalitat en un 17%.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

El 4,5% van presentar resultats positius de la prova de detecció de sang oculta en femta

Del total de participants l'any 2018, el 4,5% van presentar resultats positius de la prova de detecció de sang oculta en femta i es van realitzar 135 colonoscòpies. De les 79 lesions detectades, tres van ser càncer, 14 adenomes d'alt risc, 25 adenomes de risc intermedi i 37 adenomes de baix risc. L'any 2013 es va iniciar la implantació del Programa a la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran de manera gradual a les diferents Unitats territorials (Pallars-Alta Ribagorça, Aran, Alt Urgell i Cerdanya).

 

Des de l'inici, s'han realitzat 781 colonoscòpies, de les quals 628 han estat terapèutiques, és a dir, en el moment de fer la prova s'ha extirpat la lesió. S'han diagnosticat amb el PDPCCR 34 càncers invasius; 148 adenomes d'alt Risc; 215 adenomes de risc intermedi; 200 adenomes de baix risc; 29 pòlips hiperplàstics; dues poliposis, mentre que 153 han resultat sense lesió.

 

Alhora, el 18% de participants en els quals s'ha fet una colonoscòpia han estat diagnosticats d'adenoma d'alt risc, considerada la lesió premaligna per excel·lència, que si no hagués estat extirpada, en el 10% dels casos pot evolucionar a adenocarcinoma invasiu.

 

També et poden interessar…