Divuit professors aproven un grau a Barcelona sense anar a cap classe

L'edifici de l'escola Massana de Barcelona, situat al barri del Raval de Barcelona

L'edifici de l'escola la Massana de Barcelona, situat al barri del Raval de Barcelona | Escola la Massana

 

Inesperada polèmica a la prestigiosa i històrica escola la Massana de Barcelona. Segons ha avançat aquest dimecres 'eldiario.es', el conegut centre hauria permès a divuit professors seus graduar-se en el grau d'Art i Disseny l'any 2014, juntament amb la primera promoció, sense haver assistit mai a les classes. Això malgrat que el grau, que compta amb l'aval de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sigui presencial. 

 

De fet, l'assistència a classe representa un gran percentatge de la nota final en la gran majoria d'assignatures, i no ofereix cap altra via per aconseguir els crèdits. Un dels estudiants del centre ha assegurat al mitjà citat que «era impossible obtenir el títol sense anar a classe». Però el centre sí que va trobar una fórmula perquè els interessats, personal funcionari i interí de la mateixa escola, poguessin fer-ho. El grup de professors va anar entregant cada any, dels quatre que dura el grau, un únic treball per a les cinc assignatures que conformen el semestre. 

 

Posteriorment, el document l'avaluava un tribunal diferent dels professors de cada assignatura, i es traslladava la nota resultant a l'expedient acadèmic. En definitiva, es tracta d'un procés que no té un encaix definit a la regulació universitària, i tampoc a les normatives del mateix centre o de la UAB. 

 

El centre reconeix els fets, però insisteix que l'avaluació va ser «seria»

El director del centre d'estudi, Xavi Capmany, ha reconegut que es va tractar d'un pla ideat per la Massana i aprovat tant per la universitat on està adscrit com pel Consorci d'Educació. Els tribunals encarregats de posar una nota als treballs «eren consells avaluadors integrats per caps d'àrea i de departament». La decisió de fer-ho així va ser de la direcció d'aquella època, però Capmany ha insistit que també es va discutir als claustres, i posteriorment es va traslladar la proposta a la UAB i al Consorci, format pel departament d'Ensenyament i l'Ajuntament de Barcelona. 

 

La prestigiosa escola pública d'art i disseny Massana de Barcelona

La prestigiosa escola pública d'art i disseny la Massana de Barcelona | Escola la Massana

 

L'any 2014, quan es va iniciar el grau, el Consell del Centre va aprovar que els divuit professors es matriculin seguint un procés de formació acordat a partir dels «interessos comuns» de la direcció i els implicats. Des del primer moment es va deixar clar que es tractava d'una situació «excepcional», i que no els calia assistir a les classes perquè seguirien un «protocol de seguiment i avaluació» propi. Malgrat tot, assegura el centre, l'avaluació va ser «seria», i en tot moment es va tenir en compte que els treballs responguessin als continguts de les cinc assignatures aprovades de cop.