Sense Categoria

Divuit professors aproven un grau a Barcelona sense anar a cap classe

Avatar
  • octubre 23, 2018
  • 3 min read

L'edifici de l'escola la Massana de Barcelona, situat al barri del Raval de Barcelona | Escola la Massana

 

Inesperada polèmica a la prestigiosa i històrica escola la Massana de Barcelona. Segons ha avançat aquest dimecres 'eldiario.es', el conegut centre hauria permès a divuit professors seus graduar-se en el grau d'Art i Disseny l'any 2014, juntament amb la primera promoció, sense haver assistit mai a les classes. Això malgrat que el grau, que compta amb l'aval de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), sigui presencial. 

 

De fet, l'assistència a classe representa un gran percentatge de la nota final en la gran majoria d'assignatures, i no ofereix cap altra via per aconseguir els crèdits. Un dels estudiants del centre ha assegurat al mitjà citat que «era impossible obtenir el títol sense anar a classe». Però el centre sí que va trobar una fórmula perquè els interessats, personal funcionari i interí de la mateixa escola, poguessin fer-ho. El grup de professors va anar entregant cada any, dels quatre que dura el grau, un únic treball per a les cinc assignatures que conformen el semestre. 

 

Posteriorment, el document l'avaluava un tribunal diferent dels professors de cada assignatura, i es traslladava la nota resultant a l'expedient acadèmic. En definitiva, es tracta d'un procés que no té un encaix definit a la regulació universitària, i tampoc a les normatives del mateix centre o de la UAB. 

 

El centre reconeix els fets, però insisteix que l'avaluació va ser «seria»

El director del centre d'estudi, Xavi Capmany, ha reconegut que es va tractar d'un pla ideat per la Massana i aprovat tant per la universitat on està adscrit com pel Consorci d'Educació. Els tribunals encarregats de posar una nota als treballs «eren consells avaluadors integrats per caps d'àrea i de departament». La decisió de fer-ho així va ser de la direcció d'aquella època, però Capmany ha insistit que també es va discutir als claustres, i posteriorment es va traslladar la proposta a la UAB i al Consorci, format pel departament d'Ensenyament i l'Ajuntament de Barcelona. 

 

La prestigiosa escola pública d'art i disseny Massana de Barcelona

La prestigiosa escola pública d'art i disseny la Massana de Barcelona | Escola la Massana

 

L'any 2014, quan es va iniciar el grau, el Consell del Centre va aprovar que els divuit professors es matriculin seguint un procés de formació acordat a partir dels «interessos comuns» de la direcció i els implicats. Des del primer moment es va deixar clar que es tractava d'una situació «excepcional», i que no els calia assistir a les classes perquè seguirien un «protocol de seguiment i avaluació» propi. Malgrat tot, assegura el centre, l'avaluació va ser «seria», i en tot moment es va tenir en compte que els treballs responguessin als continguts de les cinc assignatures aprovades de cop. 

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *