Els professionals sanitaris de Lleida defensen l’ús prudent dels antibiòtics

Imatge del cartell

Imatge del cartell | LleidaDiari.cat

 

L'Hospital Universitari Arnau de Vilanova i l'atenció primària de Lleida se sumen a la celebració, el diumenge vinent 18 de novembre, del Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics, una jornada promoguda pel Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties que vol conscienciar sobre l'amenaça que la resistència als antibiòtics suposa per a la salut pública, així com fomentar l'ús racional d'aquests medicaments. Cada vegada hi ha més bacteris amb capacitat de combatre els efectes dels antibiòtics. Aquest increment de la resistència redueix l'eficàcia d'aquests fàrmacs i fa que les infeccions s'agreugin i es transmetin a altres persones. Aquesta situació comporta la necessitat de cercar nous medicaments per tractar malalties que fins ara es podien guarir fàcilment.

 

Per prevenir el desenvolupament de resistències bacterianes i garantir l'eficàcia dels antibiòtics, cal fer un ús responsable d'aquests fàrmacs i evitar l'automedicació, l'incompliment del tractament prescrit i la prescripció errònia o innecessària. A l'Hospital Universitari Arnau de Vilanova es porta a terme, des de l'any 2013, un Programa de racionalització i optimització dels antibiòtics (PROA), amb resultats excel·lents que l'han convertit en l'hospital de l'ICS amb menys consum d'antibiòtics.

 

Probablement, com a conseqüència d'aquesta política, l'Hospital presenta una incidència de microorganismes multiresistents de les més baixes de l'Estat espanyol. Des de l'any 2017, de manera coordinada amb l'Hospital i l'atenció primària de Lleida porta a terme un PROA específic i avançat a Catalunya, denominat P-ILERDA, amb resultats preliminars que mostren una reducció significativa tant del consum d'antibiòtics com de la incidència d'alguns bacteris resistents. Per tant, s'anima a la ciutadania a participar en la jornada d'aquest diumenge per tal que aprenguin a fer un ús responsable dels antibiòtics i que no els prenguins sense la recomanació d'un professional. A més a més, la situació ha canviat de fa uns anys i, tal com expliquen des de l'Hospital, actualment es viu amb la necessitat de cercar nous medicaments per tractar malalties que fins ara es podien guarir fàcilment.