CaixaForum Lleida acull xerrades sobre salut mental en la infància i l’adolescència

Cartell de la conferència sobre el TDH que tindrà lloc al CaixaForum Lleida

Salut mental en la infància i l'adolescència, a CaixaForum Lleida | LleidaDiari.cat

CaixaForum Lleida acull el cicle de conferències Salut mental en la infància i l'adolescència que tindrà lloc els dijous 29 d'octubre i 5 i 12 de novembre, a les 19 h. Durant aquest cicle, experts en salut mental en aquesta etapa de la vida, explicarà què són exactament els trastorns mentals i altres temes de rellevància per poder oferir-hi les millors solucions a aquelles persones que les pateixen.

 

També es tractaran aspectes com ara la importància de detectar correctament les obsessions i les compulsions, què és el trastorn bipolar i de quina manera s'ha d'afrontar, i com es pot tractar l'ansietat associada a l'autisme. A més, es parlarà de la discriminació i l'estigma que tots aquests trastorns causen en aquesta franja d'edat tan sensible. Aquest cicle Organitzat per la Fundació “la Caixa” obre un debat i convida a reflexionar, posant sobre la taula la discriminació i l'estigma que tots aquests trastorns causen en aquesta franja d'edat tan sensible. Se celebrarà a CaixaForum Lleida els dijous vinents 29 d'octubre, 5 i 12 de novembre, a les 19 h.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Les mil cares del Trastorn per dèficit d'Atenció amb Hiperactivitat (TDAH)

Dijous 29 d'octubre de 2020 / 19 h

En aquesta conferència, el Dr. Josep Artigas Pallarès abordarà què hi ha darrere de les sigles TDAH, que fan referència al trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat. Descobrirem que les persones a qui s'ha diagnosticat TDAH poden ser tan diverses entre elles com ho som la resta. També s'hi parlarà de quina repercussió pot tenir aquest diagnòstic tant a l'escola com en la vida social. Les preguntes que hi vagin sorgint ens obriran el camí per entendre factors que no són evidents a primera vista i que cal conèixer per evitar fracassos innecessaris. A càrrec del Dr. Josep Artigas Pallarès, llicenciat en Psicologia, doctor en Medicina i especialista en neurologia i pediatria.

 

La depressió en la infància i l'adolescència

Dimecres 5 de novembre de 2020 / 19 h

Durant molt de temps s'ha debatut sobre si realment existeix la depressió infantil, ja que es considerava un trastorn que només existia en els adults. Avui, està comprovat que la prevalença de la depressió infantil és d'entre el 5 i el 10% de la població general, i que, a més, el suïcidi en adolescents a causa d'aquesta malaltia s'ha convertit en la primera causa de mort entre aquesta franja d'edat.

 

Per aquestes raons, és molt necessari que se sàpiguen detectar les primeres manifestacions d'aquest trastorn, per intervenir-hi al més aviat possible aplicant tractaments que hagin demostrat la seva eficàcia. Al llarg de la conferència s'abordaran les causes, les manifestacions (símptomes observables) i els tractaments eficaços per a la depressió, i també què s'hi pot fer des del punt de vista preventiu.

 

A càrrec de la Dra. Esther Trepat, doctora en Psicologia Clínica i de la Salut per la Universitat Autònoma de Barcelona, llicenciada en Psicologia i diplomada en Magisteri amb especialitat d'Infantil i Primària a la mateixa universitat. Amb una dilatada experiència en el món educatiu, ha estat docent i directora de centres educatius d'educació infantil, primària i secundària. Durant els últims quinze anys, s'ha dedicat a la pràctica clínica com a directora de la Fundació Institut de Psicologia, que combina amb la docència universitària i la investigació. És professora associada del Departament de Personalitat, Avaluació i Tractaments Psicològics de la UAB i autora de diverses publicacions científiques en l'àmbit de la psicopatologia.

 

Entendre i tractar l'ansietat en l'autisme

Dimecres 12 de novembre de 2020 / 19 h

Aquesta conferència tracta sobre la batalla quotidiana de moltes persones amb autisme contra l'estrès i l'ansietat. Aquests dos símptomes estan presents en la majoria de les persones amb aquest trastorn, i els provoca nivells altament paralitzadors, els genera patiment i són l'origen de molts dels problemes de funcionament a la vida quotidiana. Durant la xerrada, es tractarà què és l'ansietat i diferents aspectes sobre aquesta. Des de saber a què es deu la seva alta prevalença en persones amb autisme, els possibles motius que la desencadenen i els efectes que té, fins a com es pot prevenir i com se'n pot abordar el maneig dins d'un entorn socioeducatiu.

 

A càrrec de la Dra. Isabel Paula, professora titular de Trastorns del Desenvolupament i de la Conducta de la Universitat de Barcelona. Directora del postgrau Autisme: Diagnòstic i Intervenció de la UB. En l'actualitat també és cap de la Secció de Formació de Professionals en Intervenció Sociocomunitària de l'Institut de Desenvolupament Professional (ICE-Universitat de Barcelona). És autora de múltiples articles científics i llibres relacionats amb l'autisme; entre els més recents hi ha La ansiedad en el autismo. Comprenderla y tratarla i La autolesión en el autismo. ¿Búsqueda del dolor o liberación del mismo?