Per primer cop a la història s’avança el reforç de prevenció d’incendis per la sequera

Per primer cop en la història, el Govern ha avançat quatre mesos l’operatiu d’estiu del Grup de Prevenció d’Incendis Forestals (GPIF) del Departament d’Acció Climàtica per la situació «extraordinària» de sequera al país. El dispositiu, en marxa aquesta setmana, dobla els efectius – de 30 persones a 60- per tasques de prevenció, vigilància i primeres intervencions i amb 8 bases de sortida a tot el territori. «Això no havia passat mai», ha explicat la directora general de Boscos d’Acció Climàtica, Anna Sanitjas, tot remarcant que els arbres «estan al límit» per la falta de pluges en els darrers 3 anys. Aquest cap de setmana s’hi sumarà el vent de ponent i mestral des de la Catalunya Central en avall i es demana extremar precaucions.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

«No podem fer que plogui, però sí que hem d’estar preparats fer front a les pitjors condicions», ha afirmat Enric Sapés, cap de projectes especialitzats del GPIF durant una jornada de vigilància a Castellgalí, als peus de Montserrat.

Amb el personal incorporat aquesta setmana, s’ha passat a poder disposar de 70 efectius amb 26 vehicles, 1 tractor equipat amb desbrossadora i una arada de discos per realitzar tasques preventives i 3 robots desbrossadors que serveixen per fer tasques de trituració i eliminació de restes vegetals. Els 8 equips mobilitzats actuen des de Vilamalla (Alt Empordà), Torreferrussa a Santa Perpètua de Mogoda (Vallès Oriental), Benifallet (Baix Ebre), Ulldemolins (Priorat), Constantí (Tarragonès), Arnes (Terra Alta), Tremp (Pallars Jussà) i Calaf (Alta Anoia).

Les unitats del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) duen a terme tasques de manteniment d’infraestructures de prevenció d’incendis forestals o el manteniment d’àrees estratègiques de baixa càrrega de combustible, entre d’altres. També fan vigilàncies en boscos de ribera per prevenir incendis de borrissol dels pollancres -molt inflamable- alhora que també es fan cremes controlades per al manteniment de pastures a l’alta muntanya.

La presència d’aquests efectius permet una primera actuació ràpida en cas que sigui necessari i evita així que els focs siguin grans i destructius. «Acció Climàtica elabora un mapa diari del risc d’incendi i ens marquen les rutes», explica Enric Sapés. Una part important són també les feines de dissuasió en moments de més risc com l’actual, i posa l’exemple d’urbanitzacions urbanes en zones forestals on «realment hi ha més perill» de foc i, en cas d’incendi, fan la primera actuació a l’espera de l’arribada dels Bombers. Una feina que també fan en coordinació sempre amb ADF i Agents Rurals.

«Treballem com si fos un estiu»

Sapés, que porta més de 20 anys treballant en el sector, admet que «mai havien treballat un febrer com si fos un estiu». La situació és tan extrema que fins i tot ells mateixos han de vigilar a l’hora de treballar amb maquinària per no causar cap foc. «I això és el que hauria de fer tota la ciutadania, els boscos són un polvorí i cal anar molt amb compte amb fer activitats en zones forestals», ha afegit.

La sequera acumulada en els últims 3 anys i els rècords històrics de falta d’aigua a la vegetació ha fet disparar el risc d’incendis forestals. De fet, els boscos de Catalunya «són més vulnerables que mai» en aquesta situació, i per això es treballa per reduir riscos i protegir i conservar els ecosistemes.

Un escenari incert i preocupant a l’estiu

El Departament d’Acció Climàtica i els tècnics alerten que la situació és «extrema» i el risc d’incendi és molt alt a causa de la falta de pluges. «El que veiem fent el seguiment de vegetació és que aquest febrer està essent extremadament sec respecte els 30 últims anys», ha detallat la responsable de Boscos del Departament, Anna Sanitjas. «I això ens porta que, si no plou, entrarem a l’estiu amb una situació extrema i pràcticament desconeguda perquè no sabem com es podran comportar en una situació tan crítica». L’actual sequera, una de les més intenses i extenses del darrer segle, està portant la vegetació a una situació de decaïment i mortalitat mai vistes en extensió i distribució a molts indrets del país.

Una de les dades que preocupen és la baixa humitat. Segons explica Francesc Xavier, de l’equip de prevenció d’incendis, «tenim una humitat molt baixa per aquesta època i la situació encara no és crítica, però a mesura que avanci la primavera, la temperatura i la radiació pujaran i les necessitats d’aigua de les plantes s’incrementarà de forma exponencial». Que afegeix que, «si no plou, els problemes seran molt seriosos». En aquest sentit, remarca que «no cal que les plantes morin perquè la situació empitjori» perquè, pel sol fet d’estar seques, ja són «un combustible molt favorable pel foc».