Societat

Arriba el primer Congrés Català de Repoblament

Se celebrarà els dies 30 i 31 de març al Palau de Congressos-la Llotja

Mar Laborda
  • març 7, 2023
  • 3 min read
Arriba el primer Congrés Català de Repoblament

La Diputació de Lleida impulsa el primer Congrés Català de Repoblament que se celebrarà els dies 30 i 31 de març al Palau de Congressos-la Llotja, proposant respostes i models d’èxit de diferents territoris que siguin d’utilitat per a les institucions catalanes.

La iniciativa es presenta amb voluntat de permanència i d’esdevenir el hub d’idees, projectes, experiències d’èxit i respostes útils a la crisi del despoblament, situant-se així com a referència en aquest àmbit. Així ho ha aprovat el passat divendres l’equip de treball format per les diputacions catalanes, les associacions municipalistes del país que treballen sobre el terreny, conjuntament amb la Generalitat de Catalunya i la Secretaria d’Estat per al Repte Demogràfic, en un exercici d’espai institucional ampli de cooperació i treball conjunt poc habitual.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El congrés està destinat a càrrecs electes, alcaldesses i alcaldes, equips municipals, personal tècnic que hi estigui treballant, i també és obert a docents, investigadors i estudiants interessant en la temàtica. L’objectiu del congrés és oferir un horitzó d’esperança davant la crua realitat, i tindrà unes línies principals de treball com són l’habitatge, noves aliances i desenvolupament rural, i bones pràctiques i consideracions sobre serveis bàsics i de proximitat.

 

El president de la Diputació, Joan Talarn, ha destacat que «lluitar contra el despoblament, o millor dit, afavorir l’arrelament de projectes de vida al territori, necessita l’activació de polítiques transversals i, també, de la implicació col·laborativa d’administracions i entitats, ja que és un objectiu que ens interpel·la a tots com a societat». S’ha felicitat perquè essent aquest un dels primers objectius que es va marcar l’actual govern de la Diputació «veurem els fruits de tant treball fet a l’ombra amb la convocatòria d’un congrés inèdit en el qual buscarem no només analitzar el perquè del despoblament, sinó quines estratègies conjuntes ens han de servir per donar el tomb a la situació i mostrar també i posar en comú quines experiències ja s’estan portant a terme».

 

Eva Viñolas, diputada de la Diputació de Girona, ha dit, finalment, que «es tracta d’una bona iniciativa de la Diputació de Lleida amb el suport de tots els organismes amb representació al món local a Catalunya. El repoblament és un repte per a tot Catalunya i un problema per a totes i tots. Una solució és possible, treballant en xarxa, escoltant i aprenent de les bones pràctiques consolidades al territori». Així ha afegit que la Diputació de Girona ha començat el camí amb el Pla Pilot d’Habitatge per a petits municipis. «És possible trobar un equilibri territorial, cal trobar les eines i propostes».

Tots els assistents a la presentació pública del congrés han aprovat el programa i han apuntat el seu alt valor i alt nivell per situar aquest primer congrés com la referència dels congressos en aquest tema.

Mar Laborda
Sobre l'Autor

Mar Laborda

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *