Categories: Societat

Arriba el primer canvi d’hora del 2023

La nit d’aquest dissabte es produirà el canvi d’hora a Catalunya, una mesura que afecta a tota la Unió Europea i que es duu a terme dues vegades a l’any. Concretament, es farà el canvi d’horari d’hivern a horari d’estiu, la qual cosa implica que a les 2 de la matinada els rellotges hauran d’avançar-se una hora i passaran a ser les 3 del matí.

Aquest canvi d’hora, que es duu a terme des de 1974 amb l’objectiu d’aprofitar millor la llum solar i estalviar energia, continua generant debat entre els experts i la població en general. Alguns defensen que la mesura és necessària i útil, mentre que uns altres la critiquen pels seus possibles efectes negatius sobre la salut i el benestar de les persones.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Entre els beneficis que se li atribueixen al canvi d’hora es troba l’estalvi d’energia elèctrica, ja que en avançar els rellotges s’aprofita millor la llum natural i es redueix la necessitat d’encendre les llums artificials durant les hores de la tarda. Segons dades de la Comissió Europea, aquest estalvi energètic podria arribar a ser del 0,5% als països de la UE, la qual cosa suposa una quantitat significativa d’energia.

 

A més, també s’argumenta que el canvi d’hora contribueix a una millor organització del temps i del treball, ja que s’ajusta l’horari laboral a les hores de llum solar disponibles. Això es tradueix en una major productivitat i en una millora de la qualitat de vida de les persones.

 

No obstant això, també existeixen veus crítiques que alerten sobre els possibles efectes negatius del canvi d’hora sobre la salut i el benestar de les persones. Entre aquests efectes es troben l’alteració del ritme circadiari, que pot provocar trastorns del son, fatiga, irritabilitat i dificultats de concentració.

 

Així mateix, també s’ha suggerit que el canvi d’hora podria tenir efectes negatius sobre la seguretat viària, ja que es produiria un augment dels accidents de trànsit durant els primers dies després del canvi d’hora. Això es deu al fet que el canvi d’horari altera els ritmes biològics i pot provocar somnolència i falta d’atenció al volant.

En aquest sentit, alguns experts recomanen que el canvi d’hora es realitzi de manera progressiva, en lloc de fer-ho de manera abrupta en una sola nit. D’aquesta manera, es permetria a les persones adaptar-se gradualment al nou horari i es reduirien els possibles efectes negatius sobre la salut i la seguretat viària.

 

En qualsevol cas, el canvi d’hora continua sent una mesura polèmica que genera opinions oposades entre la població. A Catalunya, com en la resta d’Espanya, el canvi d’hora es duu a terme de manera coordinada amb la resta de països de la Unió Europea i s’espera que tingui lloc sense majors incidències aquesta nit.

Mar Laborda

Recent Posts

El Museu de l’Aigua de Lleida celebra la primavera amb uns tallers d’art infantil

El Museu de l'Aigua de Lleida ha organitzat un taller per a infants de 5…

26 minuts ago

Última hora: Moren ofegats a Tarragona un menor que no podia sortir del mar i un home que l’ha intentat rescatar

Dues persones han mort aquest dijous a la platja del Miracle de Tarragona, una de…

33 minuts ago

Descobreixen la fonda més antiga del país amb 500 anys d’història a la demarcació de Lleida

La revista 'Descobrir' ha localitzat el document fundacional de l'Hostal de Pinós (Solsonès), considerada la…

47 minuts ago

Busquen un grup que hauria apallissat a cops de pal un jove a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra busquen entre tres i cinc persones que aquest dimecres al vespre haurien…

1 hora ago

Convoquen vaga a les presons catalanes en ple període electoral del 12M

Els sindicats dels treballadors de les presons han convocat vaga per al 26 d'abril i…

2 hores ago

Vídeo: Un home ataca i provoca el pànic amb una destral en un centre comercial de Catalunya

Un home ha estat detingut aquest dimecres al vespre al centre comercial Màgic de Badalona…

2 hores ago