Els preus industrials a Catalunya pugen impulsats per l’energia

Els preus industrials a Catalunya van pujar un 29,7% a l’agost en comparació amb el mateix mes de l’any passat, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE). D’aquesta manera, la variació anual de l’Índex de Preus Industrials (IPRI) va marcar un nou rècord històric des que l’INE recopila dades autonòmiques –el 2002-, després que fins al moment la taxa anual més alta fos la registrada al juny (28,5%).

L’increment de preus va produir-se, principalment, per l’encariment del preu del gas. Així, en comparació amb l’any anterior, els preus del subministrament d’energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat es van incrementar un 125,6%, és a dir, es van més que doblar. A l’Estat la variació anual va repuntar fins al 41,8%.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La taxa va pujar 1,3 punts

Així, a l’Estat la taxa va pujar 1,3 punts respecte del juliol i es va situar com el cinquè increment anual més pronunciat dels registres de l’INE. De nou, l’encariment va estar impulsat pel preu de l’energia, que va augmentar un 107,4%. Sense tenir en compte aquest impacte, els preus industrials haurien pujat un 14,4%. D’altra banda, també van pujar els béns de consum, amb una variació anual del 12,6%.

Per comunitats autònomes, la taxa anual de l’IPRI va pujar a l’agost en la majoria de territoris menys Andalusia, Múrcia, Astúries, Canàries, Galícia i Castella la Manxa. Els majors increments es van produir a Madrid, amb un augment de 6 punts, el País Basc (+4,4 punts) i Castella i Lleó (+3,8 punts).