El preu dels aliments continua disparat: Al febrer, augmenten quasi un 15% a Catalunya

L’Índex de Preus de Consum (IPC) interanual ha repuntat tres dècimes al gener a Catalunya, fins al 5,6%, en comparació amb el gener (5,3%), segons ha informat l’Institut Nacional d’Estadística (INE). D’aquesta manera, l‘indicador s’enfila per segon mes consecutiu, després que al gener es trenqués la dinàmica de cinc mesos consecutius de baixades. La pujada ha arribat en el segon mes en vigor de la rebaixa de l’IVA dels aliments bàsics i ha coincidit, també, amb la retirada del descompte als carburants. Els aliments, però, han incrementat els preus respecte del gener, 1,9 punts, i han continuat en alça, respecte fa un any (14,6%).

El preu dels aliments es modera respecte del desembre

El preu dels aliments, ha crescut 1,9 punts al febrer en comparació amb el mes anterior. Aquesta dada és la segona que arriba i que inclou la rebaixa de l’IVA que va aprovar el govern espanyol a finals del 2022 per revertir l’encariment dels aliments. Des de l’1 de gener no tenen IVA el pa comú, les farines, la llet, els formatges, els ous, les fruites, verdures, hortalisses, llegums, tubercles i cereals. Tot i això, en comparació de fa un any, els aliments són un 14,6% més cars.

 

Si s’analitza al detall el cistell de consum en comparació amb l’any anterior, ha continuat disparat el preu del sucre (+55,7%), la llet (+33,4%), l’oli i els greixos (+30%), els cereals i derivats (+22,1%), els llegums (+21%), els ous (+19,9%), els productes làctics (+19,4%), la patata (+17,5%), la carn de porc (+13,5%), el cafè (13,6%), l’aigua mineral (+12,25) i el pa (+9,2%).

 

Pel que fa a l’indicador mensual, respecte del desembre els descensos més significatius de preu en la cistella de la compra han estat les fruites (-3,8%), la patata (-1,1%) i els llegums i hortalisses fresques (-0,3%). En canvi, s’han encarit els làctics (+1,5%), la carn de porc (+1%), el peix (+4,5%) i el sucre (+2,2%).

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Repunten els carburants

Per la seva banda, els carburants s’han tornat a enfilar en el segon mes sense el descompte general de 20 cèntims el litre, tot i que amb menys intensitat. En concret, l’índex interanual dels combustibles s’han situat en el 4,2%, prop de set punts per sota del gener (11%).

 

L’INE també ha destacat l’augment de preu del vestit i el calçat (+5,1%) i les comunicacions (+2,5). En el cas de les comunicacions, els preus van canviar de dinàmica al gener després d’acumular valors negatius des de l’abril del 2020.

 

Pel que fa a la mobilitat, ha seguit a la baixa amb un descens del 6% del preu del transport públic urbà i del 3% en l’interurbà respecte a l’any passat per la gratuïtat i descomptes dels bitllets.